Kamu-kamu Yang Comel

Tuesday, January 7, 2014

Crunchy nut~ Sedappp

LLK try resepi nie masa hari kedua dak anis kat sekolah.......Sementara tunggu anis balik dari sekolah, LLK pun trylah buat Crunchy Nut nie......Resepi LLK ambil dari Blog Kak Ina KL. Tapi LLK guna tepung florentta sebab harga dia murah sket dari bientta......Tapi hasilnya tetap sama



Bahan-bahannya: 

200gm tepung florentta  
200gm badam hiris  
100gm kuaci hijau/bunga matahari  
20 gm bijan putih/hitam (LLK tak letak pun)

.


Cara-cara

~ Panggang kekacang dalam oven pada suhu 160c selama 5minit

~ Selepas kacang tu dah siap panggang, sejuk kan dulu then campurkan kacang yang dah sejuk tu dengan tepung florentta...sekatakan...

~bakar pada suhu 160c selama 15min atau sehingga perang....

~Selepas dah siap masak tu, cepat2lah potong...kalau tak nanti keras apa pun tak boleh......




**Nota: Pastikan anda menggunakan non-stick baking paper semasa membakar crunchy nut ini untuk mengelakan ianya melekat kat loyang....LLK beli sebijik macam yang kak ina KL tu punya.....LLK beli kat cold storage dengan harga RM3.99..Kat Daiso pun ada jual jugak tapi RM5 for 6 meter jek..kalau beli kat kedai baking mahal gilos...

Sekian, selamat mencuba

0 comments :

Post a Comment