Kamu-kamu Yang Comel

Monday, January 13, 2014

Mini Sosej Bun

Percubaan pertama buat bun........actually, adunan doh diuli pada hari sabtu....baru nak rehatkan doh, en.laki ajak pergi kenduri akikah anak officemate kat kajang.....so, doh yg diuli tadi LLK simpan dalam tupperware ,ikat rapat dengan double plastik bag......simpan dalam peti sejuk......keesokkannya baru LLK keluarkan doh tu and gulung dengan sosej......Sedap makan masa panas2.......fresh gitu...

Resepi nie LLK ambil dari blog Mat Gebu.....sape2 yang berminat nakk try boleh refer resepi sosej bun mat gebu.....sorry, hari ni hakak update entri pakai smartphongg....tak reti nak link entri beliau.....



Kalu ikut resepi asal, mat gebu punya sosej bun besar2 sebabb guna sebatang sosej......LLK buat mini bun sebab sesuai( sebatang sosej potong dua bahagian) untuk nak bagi budak2 makan....in case kalau budak makan main2 ( gigit sikit and tinggalkann) taklah rasa membazir sangat.....

Untuk resepi nie boleh dapat dalam 22 biji mini sosej bun....tapi yg another 2 butir tu, LLK dah malas nak gulung kat sosej.....jadiknya LLK bulat2 kann je doh tadi tu.....
Oklah,Selamat mencuba......BYE!!!!!

Tuesday, January 7, 2014

Crunchy nut~ Sedappp

LLK try resepi nie masa hari kedua dak anis kat sekolah.......Sementara tunggu anis balik dari sekolah, LLK pun trylah buat Crunchy Nut nie......Resepi LLK ambil dari Blog Kak Ina KL. Tapi LLK guna tepung florentta sebab harga dia murah sket dari bientta......Tapi hasilnya tetap sama



Bahan-bahannya: 

200gm tepung florentta  
200gm badam hiris  
100gm kuaci hijau/bunga matahari  
20 gm bijan putih/hitam (LLK tak letak pun)

.


Cara-cara

~ Panggang kekacang dalam oven pada suhu 160c selama 5minit

~ Selepas kacang tu dah siap panggang, sejuk kan dulu then campurkan kacang yang dah sejuk tu dengan tepung florentta...sekatakan...

~bakar pada suhu 160c selama 15min atau sehingga perang....

~Selepas dah siap masak tu, cepat2lah potong...kalau tak nanti keras apa pun tak boleh......




**Nota: Pastikan anda menggunakan non-stick baking paper semasa membakar crunchy nut ini untuk mengelakan ianya melekat kat loyang....LLK beli sebijik macam yang kak ina KL tu punya.....LLK beli kat cold storage dengan harga RM3.99..Kat Daiso pun ada jual jugak tapi RM5 for 6 meter jek..kalau beli kat kedai baking mahal gilos...

Sekian, selamat mencuba

Azam Tahun Baru Saya

Dah 7 hari berada kat tahun 2014, baru harini nak tulis segala azam tahun baru......teruknyaaaaaa....
Hahaha!!!!!
Tahun 2014 nie saya berazam nak;
~ Berjimat cermat..dalam erti kata lain berbelanja dgn berhemah
~ Puasa sunat setiap Isnin dan khamis dengan harapan berat badan saya dapat turun dengan jayanya....serta kurangkan makan makanan heavy masa lunch.....( tak makan lagi bagus, kihkh)
~cuba untuk belajar macam2 masakan
~Try to be mama n bini yang lebih matanggggg dari tahun sebelum2 ni, huhu
~try to work harder dari tahun seblm ni....tahun baru, jawatan baru, gred baru, gaji pun baru.....unit je still LAMAAAA.......sab...sab...sab

Rasanya tu je kot azam tahun baru saya......banyak2 sangat azam pun takut tak tercapai pulak......oklah tu jek....
Selamat tahun 2014....

Monday, January 6, 2014

Sessi Persekolahan dak Anis @ Tabika Perpaduan

Yuhuuuuuu........Saya dah pergi sekolah....sekolah tadika je pun....eh,orang panggil tadika ke tabika???? Yang pasti bukan tembika, kihkih.........mak kompiuslah nak sebut....
Hari khamis minggu lepas 1st day Anis kat sekolah....Pagi2 nak bangun pagi punyalah susah.....siap kena bergaduh dulu dgn dia baru nak masuk bilik air....huhuhu......tapi lepas dah mandi tu anis ok je.....dah tak sesabar nak pergi sekolah.walaupun pada mulanya anis agak malu-malu tucing kat semua orang, dah lama2 dia ok.....Tak nangis pun anak mama pergi sekolah....good girl( thumbs up)

Kadang2 masa awe anis habis meniaga tu dia singgah jenguk cucu dia....awe bagitahu mama yg anis suka main-main dalam kelas n tak pay attention masa cikgu bagi arahan.....ayoyo....kan dah kantoiiiii....
Xpe2x.....mama bagi anis tempoh sebulan untuk anis sesuaikan diri kat sekolah....and after that, siapppplah kalau asik main-main.....
Hari nie 1st day pakai baju seragam......comel tengok anak mama pakai baju kurung........baju seragam jenis gaun pun comel jugak....pagi tadi mama dah tanya cikgu pasal nak beli extra baju seragam.....kena tunggu 2-3 minggu baru boleh dapat another baju...lamanya nak kena tunggu......sab....sab...sab

Anis....belajar pandai2 tau....