Kamu-kamu Yang Comel

Friday, October 17, 2014

Sarang burung@ bird nest

Korang pernah minum sarang burung???

Saya pun tak pernah minum.....tapi rasa cam nak cuba....
Orang kata sarang burung ni banyak khasiat....bagus untuk kulit dan elokan peredaran darah...orang cina dah lama amalkan minum sarang burung....

Semalam pergi guardian pharmacy....kebetulan ada promosi untuk produk-produk sarang burung......so, kita pun rembat lah jugak....

Sarang burung dengan gula batu.....boleh minum terus or di panaskan dulu......





Update: tak rasa hanyir pun....sarang burung tu rasa dia macam makan jeli n rasa manis....

Thursday, October 2, 2014

Kembali bersiaran~ wehuuuuuuu!!!

assalammualaikum dan salam sejahtera........good morning every body....

dah 6 bulan lebih blog ni bersarang....Password blog pun dah tak ingatttt......habis semua number n alphabet aku cuba...masuk kali ke 20 baru berjaya............hehehe...

.tuan blog ni memang malas sekarang.....asik skodeng blog orang je keje nyer....

doakan agar penyakit malasnya beransur sembuh supaya blog ini sentiasa berupdate dari semasa kesemasa ye uolsss........

Happy Thursday n bye-bye

Tuesday, March 25, 2014

#MH370;Al-Fatihah, Perdana Menteri Sahkan Pesawat Terhempas Di Lautan Hindi






Note: Al-Fatihah buat yang telah tiada
          Dari ALLAH kita datang kepada ALLAH kita kembali.
          Semoga Allah merahmati roh penumpang dan kru pesawat Malaysia Airlines MH370
          Takziah untuk keluarga yang terlibat.




















Monday, March 24, 2014

Kenny Rogers ROASTERS Meal for 2 People for RM38


Kat Groupon ada buat promotion......Macam murah sebab Meal for 2 person for RM38.....Normal price untuk Kenny's Quarter Meal pun dah RM25++



Sape yang berminat, boleh lah beli kat GROUPON.... 




p/s: Tunggu Gaji, baru boleh beli.....Sekarang agak kesengkekkan...hahaha...BYE


Friday, March 21, 2014

Tazkirah Jumaat

 










 surah Al-Kahfi ayat 1-10



  surah Al-Kahfi ayat 101-110











Terjemahan




 

Tuesday, March 11, 2014

Cerita Pasal Pavlova and #PrayforMH370#

Tekak rasa mengada-ngada nak makan Pavlova......Nak beli rasa cam mahal.......Nak murah, kenalah buat sendiri........


Hari ahad lepas LLK merajinkan tulang temulang  untuk membaking Pavlova.....Bahan-bahannya sangatlah senang sampai dah boleh hafal dalam otak......





Bahan-bahan
4 biji telur Gred A ( Ambil putih telur sahaja)
½ sudu teh cuka makan
½ sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula halus (* LLK guna gula pasir jenis halus dan di kisar halus menggunakan pengisar kering)
Non-stick baking paper


For Topping
Whipping Cream non-dairy (LLK guna whipping cream jenama EMBORG)
Strawberry (* nak colourfull, boleh tambahkan buah kiwi, mangga, blueberry dll)


Cara-cara
Dengan menggunakan mixer, Pukul putih telur pada kelajuan tinggi sehingga separa kembang.......kemudian, masukan 1/2 cup gula halus dan teruskan memukul hingga telur putih menjadi gebu (soft peaks)

 
Kemudian, masukan tepung jagung, cuka makan dan esen vanilla. Pukul beberapa saat dengan  mixer untuk sebatikan 3 bahan tadi....


Tuangkan meringue tadi ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan non-stick paper. 





Pre-heat oven pada suhu 170 C selama 10 min....kemudian turunkan suhu oven pada 120-13C semasa adunan siap sedia untuk dimasukan ke dalam Oven... Dibakar selama 1 Jam 30min ATAU hingga Pavlova keperangan (Bergantung pada oven masing-masing)



Untuk tutorial lengkap, sila rujuk Blog Cahaya Cinta ku.


Macam kes LLK, LLK bakar Pavlova tu selama 2 Jam++.......Lama gilerrsss nak menunggu pavlova aku tu masak......Start masuk oven pukul 6.30 petang, pukul 8.30 mlm baru siap masak...tu belum ambil kira 30min-45min untuk nak sejukan pavlova tu.......Sampai kena perli dengan En. laki



En. Laki     :  “ Yang......kek awak ni nak kena bakar  
                        berapa hari baru nak siap nie”


Puan Bini :   “ 2 hari baru siap bakar ayang...erkkkkk!!!!!

En. Laki   : Spechless.................


                   Kemudian................


                “ Yang......Nape kek awak nie buruk sangat 
                  rupa dia????”


Puan Bini  : You Shut up lah papa.......



Malam tu terus tak de mood nak makan si Pavlova......Simpan elok-elok dalam taperware keesokannya baru makan.........Nak tahu rasa pavlova tu camner????
Rasanya ranggup diluar, lembut di dalam....Kemanisannya balance dengan buah strawberry yang masam-masam manis........





#Note: kalau korang sukakan Pavlova yang tak berapa manis (rasa manis-manis buah), sukatan gula tu gunakan sebanyak ¼ cup je.....1/2 cawan pada LLK dah manis dah.....



Sekian, cerita saya berkenaan aktiviti membuat pavlova......




## Note :   Dunia tengah sibuk digemparkan dengan berita kehilangan pesawat Mas MH370, Aku pulak dok sibuk dengan Pavlova aku.......


Ucapan takziah diucapkan kepada seluruh keluarga penumpang MH370.....

 
Sabar, Tawakal, Redha....


Walau apa pun yang akan berlaku, hidup perlu diteruskan....Kami mengharapkan penumpang dan KRU cabin selamat pulang ke pangkuan keluarga masing-masing.........


Insyaallah....


Monday, January 13, 2014

Mini Sosej Bun

Percubaan pertama buat bun........actually, adunan doh diuli pada hari sabtu....baru nak rehatkan doh, en.laki ajak pergi kenduri akikah anak officemate kat kajang.....so, doh yg diuli tadi LLK simpan dalam tupperware ,ikat rapat dengan double plastik bag......simpan dalam peti sejuk......keesokkannya baru LLK keluarkan doh tu and gulung dengan sosej......Sedap makan masa panas2.......fresh gitu...

Resepi nie LLK ambil dari blog Mat Gebu.....sape2 yang berminat nakk try boleh refer resepi sosej bun mat gebu.....sorry, hari ni hakak update entri pakai smartphongg....tak reti nak link entri beliau.....



Kalu ikut resepi asal, mat gebu punya sosej bun besar2 sebabb guna sebatang sosej......LLK buat mini bun sebab sesuai( sebatang sosej potong dua bahagian) untuk nak bagi budak2 makan....in case kalau budak makan main2 ( gigit sikit and tinggalkann) taklah rasa membazir sangat.....

Untuk resepi nie boleh dapat dalam 22 biji mini sosej bun....tapi yg another 2 butir tu, LLK dah malas nak gulung kat sosej.....jadiknya LLK bulat2 kann je doh tadi tu.....
Oklah,Selamat mencuba......BYE!!!!!

Tuesday, January 7, 2014

Crunchy nut~ Sedappp

LLK try resepi nie masa hari kedua dak anis kat sekolah.......Sementara tunggu anis balik dari sekolah, LLK pun trylah buat Crunchy Nut nie......Resepi LLK ambil dari Blog Kak Ina KL. Tapi LLK guna tepung florentta sebab harga dia murah sket dari bientta......Tapi hasilnya tetap sama



Bahan-bahannya: 

200gm tepung florentta  
200gm badam hiris  
100gm kuaci hijau/bunga matahari  
20 gm bijan putih/hitam (LLK tak letak pun)

.


Cara-cara

~ Panggang kekacang dalam oven pada suhu 160c selama 5minit

~ Selepas kacang tu dah siap panggang, sejuk kan dulu then campurkan kacang yang dah sejuk tu dengan tepung florentta...sekatakan...

~bakar pada suhu 160c selama 15min atau sehingga perang....

~Selepas dah siap masak tu, cepat2lah potong...kalau tak nanti keras apa pun tak boleh......




**Nota: Pastikan anda menggunakan non-stick baking paper semasa membakar crunchy nut ini untuk mengelakan ianya melekat kat loyang....LLK beli sebijik macam yang kak ina KL tu punya.....LLK beli kat cold storage dengan harga RM3.99..Kat Daiso pun ada jual jugak tapi RM5 for 6 meter jek..kalau beli kat kedai baking mahal gilos...

Sekian, selamat mencuba

Azam Tahun Baru Saya

Dah 7 hari berada kat tahun 2014, baru harini nak tulis segala azam tahun baru......teruknyaaaaaa....
Hahaha!!!!!
Tahun 2014 nie saya berazam nak;
~ Berjimat cermat..dalam erti kata lain berbelanja dgn berhemah
~ Puasa sunat setiap Isnin dan khamis dengan harapan berat badan saya dapat turun dengan jayanya....serta kurangkan makan makanan heavy masa lunch.....( tak makan lagi bagus, kihkh)
~cuba untuk belajar macam2 masakan
~Try to be mama n bini yang lebih matanggggg dari tahun sebelum2 ni, huhu
~try to work harder dari tahun seblm ni....tahun baru, jawatan baru, gred baru, gaji pun baru.....unit je still LAMAAAA.......sab...sab...sab

Rasanya tu je kot azam tahun baru saya......banyak2 sangat azam pun takut tak tercapai pulak......oklah tu jek....
Selamat tahun 2014....