Kamu-kamu Yang Comel

Monday, November 25, 2013

Home Made Popcorn

Inilah secretttt project yang pernah diceritakan dalam entri INI...(Kecoh betul)



 Buat susah-susah je kan....Walhal, boleh je beli kat pasar malam RM 1.50 sebungkus.....




TAPI



 Saje suka-suka buat popcorn nie dengan Anis ........Boleh jimat duit poket hujung-hujung bulan........And yang paling penting, boleh asah skill memasak kita kat dapur (^_^)



Meh!!! Nak kongsi resepi Home Made Popcorn


Bahan-bahan
Jagung
Marjerin/ Minyak masak
Gula Pasir
Sedikit Air



 Semangkuk kecil jagung kering (LLK beli kat Jusco.Sukatan, LLK guna mangkuk dadih yang comel tu)
 Cairkan 2 sudu besar marjerin. Bila marjerin dah cair masukan jagung kering yang dah dibasuh. Pastikan Jagung ditutupi dengan marjerin


Kecilkan api dan tutup kuali dengan penutup periuk macam dalam gambar nie.....Tunggu sehingga jagung meletup2x.....Bila dah stop bunyi meletup2x tu, bolehlah padamkan api.....



 
Dari semangkuk kecil jagung,,,,Dapat sekuali penuh........Happy betul budak-budak bila tengok mak dia buat popcorn sendiri kat rumah......(^_^)

Keluarkan popcorn dalam kuali tu ke bekas lain.........





Dalam kuali yang sama, kita buat caramel......Sukatan LLK guna 5 Sudu besar gula pasir.....Masak gula bersama sedikit air....Kacau gula sampai warna bertukar perang.... Api guna yang sederhana je....Jangan  overdose masak gula tu sampai hangit......kang, rasa dia pahitttt (berdasarkan pengalaman buat puding caramel)




 sira caramel dengan popcorn yang kita asingkan tadi.........




Siap sedia untuk dimakan depan tv.....




~Selamat mencuba~ 
 

0 comments :

Post a Comment