Kamu-kamu Yang Comel

Monday, November 25, 2013

Ape lagi nieeee!!!!!!!



 

Barang dah sampai....Tak sampai seminggu oder, hari nie dah terima....Sebab tu LLK tak ragu2x shopping kat Groupon.......Sekarang ni penghantaran barangan siap sekali dengan kotak......Kelasss ko cik Jah!!!!!




Asik shopping online je ko ni ye.........Benda apa pulok ko beli ni ha LLK????? 





Kihkih.......Mana boleh bagitahu sekarang.......
Tak suprise lerrrrr............
Tunggu cuti hujung minggu baru on kita punya next project ok....



~BYE~

Home Made Popcorn

Inilah secretttt project yang pernah diceritakan dalam entri INI...(Kecoh betul)



 Buat susah-susah je kan....Walhal, boleh je beli kat pasar malam RM 1.50 sebungkus.....




TAPI



 Saje suka-suka buat popcorn nie dengan Anis ........Boleh jimat duit poket hujung-hujung bulan........And yang paling penting, boleh asah skill memasak kita kat dapur (^_^)



Meh!!! Nak kongsi resepi Home Made Popcorn


Bahan-bahan
Jagung
Marjerin/ Minyak masak
Gula Pasir
Sedikit Air



 Semangkuk kecil jagung kering (LLK beli kat Jusco.Sukatan, LLK guna mangkuk dadih yang comel tu)
 Cairkan 2 sudu besar marjerin. Bila marjerin dah cair masukan jagung kering yang dah dibasuh. Pastikan Jagung ditutupi dengan marjerin


Kecilkan api dan tutup kuali dengan penutup periuk macam dalam gambar nie.....Tunggu sehingga jagung meletup2x.....Bila dah stop bunyi meletup2x tu, bolehlah padamkan api.....



 
Dari semangkuk kecil jagung,,,,Dapat sekuali penuh........Happy betul budak-budak bila tengok mak dia buat popcorn sendiri kat rumah......(^_^)

Keluarkan popcorn dalam kuali tu ke bekas lain.........





Dalam kuali yang sama, kita buat caramel......Sukatan LLK guna 5 Sudu besar gula pasir.....Masak gula bersama sedikit air....Kacau gula sampai warna bertukar perang.... Api guna yang sederhana je....Jangan  overdose masak gula tu sampai hangit......kang, rasa dia pahitttt (berdasarkan pengalaman buat puding caramel)




 sira caramel dengan popcorn yang kita asingkan tadi.........




Siap sedia untuk dimakan depan tv.....




~Selamat mencuba~ 
 

Friday, November 22, 2013

Sos BBQ Rez-K



1-2 minggu lepas LLK ada beli sos BBQ homemade dari officemate.........Kira macam sos perapan instant...

Menjimatkan masa LLK untuk nak sediakan dinner masa hari-hari bekerja.....

Boleh tahan sehingga 1 tahun kalau di simpan dalam deep freezer......Dan yang paling best sos ni kalau simpan dalam deep freezer, ianya tak membeku macam  batu......MAGIC betul!!!!!

So, masa nak guna keluarkan je sos dari freezer dan marinate je ayam/ daging....Tak perlu tambah garam or gula.......Mudah je kan

Setakat ni , LLK dah 2x buat ayam bakar menggunakan sos BBQ Rez-K....Tapi, tak sempat nak ambil gambar....Lapar punya pasal.....Apa pun tak boleh,,,,, huhuhu......

Rasa dia just nice......Ada rasa manis-manis, pedas-pedas.......Budak-budak mesti suka......Yang paling penting, laki LLK makan tanpa banyak bicara (eh, klasiknya ayat aku, kahkah).......Kalau makan laju and senyap je tu maksudnya sedaplah tu......kihkih.....


Sape-sape berminat nak try sos BBQ Rez-K ni, bolehlah contact no seperti kat dalam gambar tu.......Sos ni limited stok....So, sape cepat dia dapat.......Kalau lambat, kena tunggu stok baru sampai.......



#p/s: next time LLK tepek gambar ayam BBQ k......
~BYE~

6th Maternity & Children Expo@ Midvalley

Salam Jumaat uols......

Hari nie kat Midvalley ada Expo Maternity & Children Expo......

http://4.bp.blogspot.com/-LuwylacQWE0/Umh0_mSiyVI/AAAAAAAAQuI/YEx9zAa1Q5Q/s640/131122-6th-maternity-children-expo-2013.jpg

Officemate LLK yang ngandung-ngandung tu sukalah hari nie sebab boleh shopping barang baby.....


Yang tak ngandung pun still boleh shopping2x untuk anak buah, anak manakan sama si kucing belang....




 



Hasil shopingan kat expo tadi......Sorrylah wahai anak.....
Mama mampu beli nie je untuk kamu (Duit dah nak kering kontang).
Bolehlah.....Daripada tak der langsung kannnn (^_^)

Thursday, November 21, 2013

Secret Project~ Shhhhhh!!!!

Semalam bininya beriya menunggu en. suami beliau dalam kete kat carpark.....Nak dekat 30minit menunggu, sekali dapat sms..........Rupaya beliau masih bermeeting kat putrajaya sana tu...........Berpeluh mak menunggu dalam kete.....



Untuk mengisi masa lapanggggg yang ada, kita isi dengan aktiviti window shopping kat Jusco.....(Macam takde tempat lain nak pergi).....kihkih.....

Tak beli apa pun (konon)..............Tapi semalam, saya beli:-

 Sumber: Google



 Sumber: Google


http://www.scs-labs.com/images/soft%20brown%20sugar%202.jpg
Sumber: Google       


Secret project akan dijalankan pada cuti hujung minggu nanti..........Dah sucsess nanti, maka akan adalah entri terbaru pasal Secret Project nie, kihkih.......


Ok, tu je nak bagitahu...........~BYE~





Lawak Malam Jumaat (18sx)



Jangan serius sangat ok.....Just lawak-lawak petang khamis yang boring amat ni..... (^_^)

Resepi Mudah~Macaroni Goreng



http://2.bp.blogspot.com/-Z75ZUY3MdGw/T8cFXIbN_4I/AAAAAAAADk8/J6YlyUvyDHc/s1600/1.jpg
gambar: Dari En. Google



 
Bahan-bahan
Bawang merah (cincang)
Bawang putih (cincang)
Daging/ ayam kisar (saya guna jenama ramly)
3-4 Sudu besar Sos spagetti with muchroom (jenama kimball)
Sawi / Mix Vegi
Garam
Gula
1/2 Kiub Ayam (Jenama Maggi)
Minyak masak/ olive oil  untuk menumis
2 sudu besar cili boh(Saya guna cili jenama Puteri)
2 mangkuk kecil macaroni (anggaran untuk 3-4 orang makan)
Air (Semangkuk kecil)
Telur (Sebiji)




Cara-Cara
Rebus macaroni hingga kembang (Sila tengok instruction kat  belakang plastik)....Bila dah kembang, tos kan air....biarkan seketika



Panaskan kuali .....Tumis cili hingga garing kemudian masukan bawang merah dan bawang putih....Tumis seketika hingga naik bau.....


Masukan sedikit air.... Bila mendidih,  masukan daging/ ayam kisar, sos spagetti with mushroom, 1/2 kiub ayam, garam dan gula secukup rasa....


pandai-pandai ejas...kalau rasa tawar, bubuhlah garam...kalau rasa masam sangat, bubuh gula sikit untuk nak matikan rasa masam terlampau tu.....


Agak-agak sos  dah mendidih dan pekat sikit, masukan mix vegi/sawi dan macaroni yang dah direbus.....Kacau hingga rata sampai kering....Kalau mahu, boleh masukan telur masa last-last (Buat cam masak nasik goreng or mee goreng tu)


Siap sedia untuk dimakan........



~Selamat Mencuba~

Resepi Mudah ~ Cesar Salad


Bahan-bahan
Salad
Tomato ceri
Smoked Chicken ( Saya beli kat Jusco)
1/2 boil egg (optional)
Mayonis / Sos Thousand Island
crouton ( Potong roti baguette kecil2x dan bakar hingga garing)
Cheese (optional)



Cara-cara
Basuh bersih-bersih salad dan tomato ceri....Toskan air hingga kering dan masukan dalam mangkuk....Masukan smoked chicken yang telah di goreng, crouton, cheese dan gaul rata dengan mayonis or sos thousand Island......Kalau korang suka, masukan 1/2 boil egg or telur rebus.....

Siap sedia untuk dimakan...........Mudah kan..... 


~Selamat Mencuba~

 

Peel Anak-Anak

 Gaya tido tak padan dengan umur yang baru 6 bulan...Nie baby ke ape ni???......So scary movie,,,, huhu







Hari nie kakak anis teringin nak tido dalam buaian......Aina tido kat luar ok.....
Si adik terkebil-kebil tengok kakak dia dalam  buaian......Kalau dia pandai bercakap, mesti dia cakap:-

"Woi kakak keluarlah .....Orang ngantuk nak tido nie"







Gusi saya gatal lah mama.....semua benda pun nak masuk dalam mulut......Jari kaki pun dia masuk kan dalam mulut jugak.......


Sekarang nie, saya suka sangat kekoh (orang belah selatan panggil gigit) besi buaian saya....Rasa macam gigit aiskrim je mama, hahaha

http://doktorbudak.files.wordpress.com/2013/08/swing2.png








Dalam  banyak-banyak mainan, baldi jugak jadi pilihan kakak.......Dengan tak pakai seluar berlari dalam rumah.......Bikin pak ucu bengang jek.....Ucu kata dah macam Shin Chan, hahaha



Macam-macam ragam anak-anak nie....Anak-anak korang macamner pulak???

Tonsil

Lama benor tuan tanah tak buat entri baru.....Nampak sangat kemalasannya, huhuhu......


Ok3x....Tuan tanah mintak maaf.....Hari nie tuan tanah akan buat entri sampai lebam biji mata sebab hari nie beliau sangat B.O.S.A.N........Bos  besar, bos kecik, bos sedang-sedang,semuanya tak der kat office hari nie.....Yang ada pun tuan tanah dengan Asst. Engineer je, huahuhuhu..




So, pagi nie kita mulakan dulu dengan cerita pasal TONSIL......


Korang tahu tak tonsil  tu apa benda???
Meh,,, hakak nak citer.....


Tonsil tu kalau bahasa kampungnya di panggil bengkak / radang yang disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria didalam tekak. Kadang-kadang, bakteria streptococcus juga boleh menyebabkan tonsil tu bernanah.......Kalau tonsil dah terlalu teruk, pesakit dinasihatkan oleh doktor untuk membuat pembedahan.....





Nak dijadikan cerita, 2 minggu lepas LLK kena tonsil......1st time kena tau sampai demam-demam....


Dia punya sakit Allah jelah yang tahu macam mana........Orang tua macam LLK ni kena pun tak tahan....Kalau kena kat budak-budak kecik, tak tahulah nak cakap macam mana, huhuhu




Hari sabtu 2 minggu lepas serius memang dah tak boleh tahan.......Semua benda pun sakit....



Sakit kepala, sakit tekak, sakit telinga, dan yang paling LLK sakit adalah sakit hatiiiiiiiiii dengan en. suami yang marah-marah sebab bininya terbaring dan dia tak boleh nak handle 2 orang budak cute kat rumah...ghhrrrr!!!! 



  Geram punya pasal, paksa laki bawak pergi klinik........Masa jumpa dengan doktor tu LLK cam malu nak  bagitahu sakit apa....
setakat sakit tekak je pun.....Kang tak pasal-pasal doktor kata aku ngada-ngada nak MC, huhuhu.....



" Puan,buka mulut sikit ye...saya nak tengok tekak u"



Bila doktor tengok tekak aku,  barulah dia percaya yang aku nie memang betul-betul suffer dengan tekak aku ni.......



"U got tonsil......Tekak puan bengkak and dah ada nanah....And ur fever pun  tinggi"


 " Doktor, ai nak ubat yang paling kuat...ai nak cepat sembuh.....Kesian kat baby ai tak da sapa nak jaga (konon)"



"kalau macam tu, ai bagi  injection boleh"??


Dengan muka pasrah je angguk kepala.....Hari tu kena sedas kat bontot and dapat ubat antibiotik serta panadol









Macam nilah keadaan tekak LLK masa sakit aritu.....Siap dah bernanah dalam tekak...Baru laki percaya bininya betul-betul sakit....Kalau tak, tak mahu tolong jaga anak langsung.....


So, korang silalah jaga kesihatan masing-masing.....Sekarang ni punya penyakit tak boleh dipandang enteng......Walaupun kita ingat sakit tekak tu macam sakit biasa-biasa tapi, bila dah jadi luar biasa macam nie susah pulak.......




Antara gejala radang tonsil ialah :-
1. Sakit tekak yang kadang-kadang teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang-kadang sangat tinggi
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
5. Suara garau atau hilang suara
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.
7. Mulut berbau busuk
8. Berdengkur waktu tidur


Sekarang saya dah sihat......Yehhh!!! Boleh lompat bintang (^_^)

Friday, November 15, 2013

Untuk Dijual : Puting Avent (Slow Flow 2 Hole)


Ada sape-sape berminat nak beli Avent teat (slow flow 2 hole).....
LLK nak let go murah-murah.....
Masih baru dan tak pernah digunakan.....
Masa test puting jenis nie kat my baby, ai gunakan teat yang memang dapat masa beli 1box botol avent nie......So, jangan bimbang....Teat masih baru dan tak pernah digunakan
Nak let go sebab baby ai lebih suka teat berjenis leper (brand MAM).....





LLK nak let go RM 19 (COD)  
Market Price RM29  
*Postage RM7 
  **Sekitar Midvalley, Pantai Permai Dan Petaling Perdana (Berhampiran Shell NPE)










Boleh contact :-

email:prelovestuff@gmail.com

sms/whatsapp: 013-3335016

Thursday, November 14, 2013

Untuk DiJual: Bouncer Baby Jenama Sweet Cherry

Beli masa Aina umur 36hari.......Jarang guna sebab baby suka di dukung, huhuhu.......
Come with box and condition is still new....
Fabrik boleh dibasuh


Nak let go : RM 120 (COD ONLY)
Market Price :RM250 until RM199




Boleh contact saya melalui:-
Email: prelovestuff@gmail.com
Call/whatsapp: 013-333 5016

Friday, November 8, 2013

Dugaan

Sakit gigi sampai rasa nak hantuk kepala kat meja, ulser kat tekak sampai dua2 belah telinga mak ni berdenyut2, and demam........memang sangat pakej goverment......


Sekarang ni kalau makan dah serupa macam ular sawa.....nak kunyah, gigi sakit.....so, kunyah gitu2 jelah....pastu telan.....tak heaven langsung, huhu


Bersabarlah mama......sakit yang allah bagi tu penghapus dosa-dosa kecil......

#sempat lagi guna termometer si aina ni......