Kamu-kamu Yang Comel

Thursday, May 23, 2013

Risaunya baby aina xberak 4 hari

Normal ke baby fully breastfeed yang umur xsampai sebulan tak berak 4hari????
Sebelum nie baby aina hari- hari berak.....asal menangis kuat je mesti terberak.....kalu tkentut pun, mesti terberak......tapi, sejak hari ahad aritu baby start tak nak berak........setiap kali LLK tukarkan pampers, aina just kencing je.......beraknya tidakkk..
Risaunyaaaa....
tapi kalu ikut logik, baby yg fully breastfeed kalu xberak 2-3hari pun mcm xda masalah kot sebab baby minum je....bukannya dia makan pun.....lainlah kalu baby yang minum susu formula.....kalu xberak 2-3hari barulah kena risau sebab orang kata FM panas......

Semalam sempat jugak mencari info kat google:
"susu ibu tidak mengandungi bahan yang tidak diperlukan. Semuanya diserap oleh tubuh bayi. So its NORMAL jika bayi bila masuk 2-3 bulan tak berak selama beberapa hari... saya pernah mendengar ada juga ibu yang menggunakan ubat yang dimasukkan ke dalam punggung bayi bagi "memaksa" bayi itu berak, saya tidak pasti sejauh mana kebenaran fakta ini, tetapi perkara ini sekiranya diamalkan ditakuti boleh menjejaskan sistem penyahtinjaan normal tubuh bayi itu.
Apa yang perlu di ambil perhatian?
(1) Pastikan bayi kencing seperti biasa (2) Perut tidak kembung atau keras (3) Bayi aktif dan tidak kerap menangis ( menangis mungkin disebabkan oleh banyak faktor, kenalpasti faktor-faktor tersebut sebelum membuat apa-apa kesimpulan) (4) Susukan bayi dengan kerap dan pastikan bayi mendapat foremilk dan hindmilk yang secukupnya - bayi yang tidak mendapat cukup susu juga mempunyai kebarangkalian untuk tidak berak dengan kerap
Bila perlu merujuk pada doktor?
(1) Bayi sering menangis
(2) Perut bayi bengkak dan keras
(3) Bayi tidak mahu menyusu
(4) Bayi kerap muntah - susu mungkin tidak masuk ke saluran usus dan memenuhi perut
Sekiranya bayi anda tidak berak, jangan panic. Monitor perkembangan bayi dan sekiranya bayi tidak sembelit ketika berak biasanya tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Bila mereka berak anda boleh periksa warna najis mereka & kenalpasti kesihatan mereka..."

Semalam ngadu kat laki....(laki kursus 2hari kat PD).sebab risau sangat baby xberak..laki LLK kata esok lusa beraklah tu.........kalu bawak pergi Klinik kesihatan, kompom diorang bagi ubat cucuk ikut punggung......lagi kesian....Anak SIL dulu pun gitu gak.....dahlah budak tu lahir xcukup bulan.....badan kurus.....xberak 2hari, mak dia terus cucuk ubat ikut punggung.....aku yang tengok pun kesian.....my SIL kata budak kena berak hari2........

Dalam hati aku kata 'chisin punya orang'
Petang semalam masa nak angkat aina ke tilam empuk dia tetiba tangan dgn baju rasa lekit2 n basah.....ingatkan kena kencing aina......rupa-rupanya kena TAIKKKK aina......
Happynya bila dapat tahu anak dah berak........haha......sekali bila berak banyak gile sampai terkeluar2 dari pampers......penangan 4 hari xberak....
syukurrr......mama nak aina sihat....mama tak nak tengok aina sakit.....

2 comments :

  1. Perghhhh... stok 4 ari punya tuuuuuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali keluar.......amek kaw....punyala byk.....bau pun sgt ' harum'

      Delete