Kamu-kamu Yang Comel

Friday, May 24, 2013

Pengalaman bersalin anak ke2 #part 2

Menujulah kami ke wad emergency di tingkat 3......sesampainya kami kat sana, kena register bagai dulu kat kaunter lepas tu baru boleh masuk dalam LR...

untuk makluman, PPUM masih hospital bukan mesra suami/ husband friendly......para mak-mak yang berhajat nak suruh laki temankan masa dalam LR sila LUPAKAN....kerana para suami tak dibenarkan berada didalam LR(w/pun 1patient 1 LR pun still suami xboleh teman jugak).....

Masa dalam LR tu LLK kena tukar pakaian hospital yang diberi......pastu kena tunggu doktor n nurse yang bertugas untuk buat pemeriksaan n membantu kita untuk push mengepush untuk keluarkan baby nanti.......

Masa LLK bersalin, 2 orang doktor dan 2-3org nurse sgt2 membantu LLK....masa ni LLK sgt2 respek kat diorang......oh ye....masa doktor buat ve, masa tu bukaan dah 8cm......patutlah aku rasa sakit sangat..........time tu juga doktor pecahkan ketuban untuk nak cepatkan lagi proses bersalin........lepas ketuban tu pecah, memang terasa macam nak 'terberak' ok.......2 jam je dok dalam LR tu LLK pun selamat bersalin.....Alhamdulillah.....allah permudahkan proses bersalin kali nie......tapi allah bagi dugaan benda lain pulak, huhu....nanti LLK citer kat entri lain.....

Laki sendiri pun terkejut bila nurse bagi baby untuk di qamatkan.....terkejut sebab baby  cepat sangat keluar.....hihi....masa anak yg 1st, nak dekat 8jam baru si anis tu keluar.....

Lepas dah selesai proses jahit menjahit di LR, LLK dihantar ke wad bersalin di tingkat 1-3.......wad ni kaler purple, sgt chantik ok...setiap bilik ada 4 katil so, malam2 taklah rasa takut.toilet  ada 2.....n bilik ada aircond yang sangat sejuk hingga 2-2 belah kaki LLK bengkak sebab sejuk sangat...haha......

masa kat wad nie menu makanan ditentukan oleh pihak hospital.....tapi dont worry....food semuanya sedap.....masa kat wad ibu dan anak makanan lagiiiii sedap...siap boleh pilih menu apa kita nak makan sepjg kita ada kat spital tu........

Tapi

Yang tak bestnya malam-malam yang LLK kena lalui bersama baby kat wad ni......actually, spital ni adalah hospital rakan bayi......so, ibu-ibu wajib breastfeedkan baby diorang......FM dan botol susu tak dibenarkan bawa masuk ke dalam wad nie.....kadang2 ada jugak mak-mak yang bawa masuk secara senyap2.....yelah, bukan semua mak2 yang lepas bersalin terus ada breast milk.....LLK sendiri pun masa hari ke3 baru susu tu ada.....can u imagine macam mana harunya keadaan LLK nak breastfeedkan baby tapi susu badan tak der..dengan problem inverted nipple lagi.....setiap pagi, mak kena mandikan sendiri baby korang....LLK dahlah bab nak mandikan baby memang fail eventho dah ada pengalaman sebelum ni...tapi, tu 4 tahun sudah.....mana ingat.........huhuhu.....

Minta bantuan dari nurse pun macam lambat je...jenuh aku tekan button kat tepi katil tu.....bayang nurse pun LLK tak nampak....rasa macam nak gunting je wayar button tu tau....tak der function langsung...kat sini konsepnya " pandai-pandai ko lah jaga anak ok"...Nasib baik LLK kena duduk wad satu malam je..satu malam pun rasa macam setahun ok..keesokannya dah boleh balik rumah......

Secara kesimpulannya LLK suka ( bolehlah dari tak de langsung) dengan PPUM ni dari segi:
- faciliti hospital yang cukup lengkap
- food n wad sangat selesa
- keadaan LR n wad lebih kurang sama macam kat spital swasta masa 1st bersalin dulu....
- bayaran FREE sebab guna GL
- barang baby pun dapat contoh: pampers, losyen, wipes tisu, tuala wanita dll....
Nurse n doktor ok je....tak garang pun....

Yang xsukanya:

bezanya kat PPUM masa sakit, kita diberikan gas entonox tapi di private kita boleh request ubat tahan sakit jenis apa yg kita nak.....
-selepas bersalin, luka episiotomi akan dijahit oleh doktor yang profesional sahaja.....nurse n doktor pelatih TAK dibenarkan untuk menjahit luka tu tetapi masa LLK kat PPUM aritu doktor pelatih yang jahit....Dahlah jahit jarang2.....masa nurse KK datang check kat rumah, jahitan LLK dah retas 1 ok........dahlah aritu ko jahit merejam2....memang sangat choiiiii itu doktor pelatih....grrrrrr

Dan yang paling truma masa kat LR.....diorang nak buangkan saki baki darah melalui vagina...seluk laju2 pakai 2 jari ok.......kat private takder pulak doktor buat cam tu.....serius macam cibaiiii je....LLK tak mau citer lebih2....kang takut ramai anak dara yang truma pulak....haha

Oklah, tu je nak citer...............insyallah Next entri: kecuaian yang boleh membawa padah

#note: mama tahu, kadang2 papa ada curi2 baca blog mama ni kan..... mama dah sahut cabaran papa utk bersalin kat PPUM......so, harap lepas ni turn papa pulak tunaikan janji manis mu papa......jangan buat2 lupa ok.....mama pegang pada janji manis mu itu......

0 comments :

Post a Comment