Kamu-kamu Yang Comel

Monday, May 20, 2013

Pengalaman bersalin anak ke-2

Sementara masih segar dalam ingatan, baik tulis siap2 kat dalam blog.....sebenarnya entri nie kesinambungan dari entri checkup 40weeks & 1 day......sebab selepas checkup kat spital masa hari isnin tu, mlm tu dah rasa sakit nak bersalin....kiki.....

Malam isnin tu gigih mak survey2 tempat bersalin kat private wing.....tapi xsempat sebab pukul 12 tgh mlm tu LLK dah start contractions nak bersalin......mula2 ingatkan sakit biasa2 je......so, LLK buat xtahu je....terus layan tido......tapi tak boleh tido sebab contractions tu datang terlalu kerap......nak bagitahu en.suami, takut ganggu dia tido pulak.....lagipun en suami baru je lepas basuhkan berak si anis.......so, LLK tahan je sakit tu sampailah ke pukul 6am..masa pukul 3am, LLK ada pergi toilet......masa ni LLK tgk dah ada tanda bleeding.........OMG!!!

Masanya dah tiba......tiba2 rasa takut pulak...huhu
Mulut ni xhenti2 baca zikir nabi yunus........sakitnya hanya yg pernah alami je tahu betapa sakitnya contractions tu........huhu......
Pukul 6am tu rutin biasa kami bangun pi kerja......masa tu en.suami nak siap2 pakai baju......masa nilah LLK kata;
"Papa.....xpayah pakai baju kerja.....mama sakit perut nak bersalin ni....."
Laki aku pantang kalu dgr aku kata sakit........cepat je dia nak ngantor pi spital.....yelah anak 2 nd ni selalunya cepat sket keluar dari yg 1st.....lagipun takut pagi2 jalan jem.......sangat2 kelam kabut hari tu tau......

Lepas LLK siap mandi semua, kitaorang bertolak ke rumah mak LLK sebab nak hantar anis.....LLK decide xnak bawa anis pi spital sbb tahu dia akan buat hal kat sana.....kesian kat laki aku kang....dia dahlah tgh panik, tambah pulak anis buat perangai.....bertambah haru.......better anis dok kat rumak mak LLK......

Sepanjang dalam kete ke rumah mak, anis xhenti2 menangis......siap mengamuk2 dalam kete tahu tak .......ni gara2 en.suami xbuatkan susu untuk anis..mengamuklah budak tu......aku yang tengah sakit ni sabarrrrrrr je dengan budak tu.......dahlah h/way NPE tu pagi2 jem.......memang betul2 menguji kesabaran tau........nak pujuk anis punya pasal, siap umpan anis dgn aiskrim kat petronas ok......punyalah lambat nak sampai ke rumah mak....belum lagi nak ke spital.......Ya allah.....ada yang terberanak dalam kete aku ni karang, huhu......

Selesai antar anis kat rumah mak.....terus gerak pi PPUM.....tapi sebelum tu LLK sempat call mak minta ampun kesalahan yg aku terbuat kat mak......doa dan kemaafan seorang mak tu sangat makbul ok.....kat laki sendiri pun jgn dilupa......kadang2 kita xsedar byk buat dosa kat laki sendiri, huhu,......

Sampai kat PPUM dalam pukul 8am.....tapi, masa ni still boleh lepak kat ground floor tu.....siap request kat laki suh beli makanan......laparrrrr....masa kat rumah dah siap membuang yg besar, kecik, include dgn muntah2....... mmg pakej goverment betul.....perut dah kosong..tenaga xda..mcmner nak berjuang kat Labor room nie :'(......makanan yg laki beli hanya mampu jamah sket je......dah takde selera dah time ni....

Masa nak ke LR, LLK siap request kat laki nak guna wheel chair......dah xlarat dah nak melangkah ke tingkat 3 tu.....sebab rasa baby dah kat hujung2 mcm nak terkeluar dah.......merasa gak naik wheelchair...ingat senang ke nak naik wheelchair yg ditolak oleh laki sendiri, hahaha.......

Alamak...baby aina dah nangis nak susu....sambung next entri pulak...bye

0 comments :

Post a Comment