Kamu-kamu Yang Comel

Wednesday, May 15, 2013

Checkup 40weeks+1day......

Entri nie LLK buat sehari sebelum bersalin.....Hari nie baru perasaan benda ni dah terperam lama dalam email........sayang pulak nak delete....publish terus lagi bagus......korang layan jelah entri LLK nie ye.......




22 April 2013

Sepatutnya hakak due semalam(21 April 2013).....ni apesal masih ada kat sini lagi....dah ler tu gigih pulak buat entri, kihkih.......aduiiii....si Jr selesa sgt dok kat dalam perut mama dia agaknya....tu yang tak beranak2 lagi nie.....sama macam kakak dia, anis......huhu......


Pagi ni macam biasa ada checkup kat spital......tapi xsure apa doktor nak buat dgn LLK arini......kalu mcm anis dulu, kalu dah terlebih hari dah kena buat VE......huhu



doktor bagitahu harini kena buat ultrasound n CTG(cardiotocography).....so, LLK kena pi tingkat 2 dulu untuk buat ultrasound.....masa nie en suami kemain lagi excited nak teman bini dlm bilik tu nanti.....sebabnya nak tgk si Jr.........tapi en.suami terlepas nak tgk si jr sebab xtahan sangat nak pi ke toilet......huhu, kesian......



Masa doktor scan perut LLK, doktor ada bagitahu plasenta, tali pusat semua dalam keadaan baik...baby pun dah engages.....tunggu masa nak keluar je.....and doktor anggarkan masa ni Si Jr berat dia lebih kurang 3.6 kg-3.8 kg......

APEEEE DOKTOR....3.6-3.8 kg!!!!!!OMG!!!

Si anis dulu hampir 3.3 kg pun aku tak lepas nak teran......ni kan pulak 3.6 kg..... :'(

Selesai je buat ultrasound terus muka moyok je...en.suami pun tkejut yang kat dlm perut tu 3.6-3.8 kg..........pehhhh!!!! Perut LLK masa ngandung xlah besar mana pun....tapi sangat2 tak sangka baby punya lah besar......huhu....time2 macam ni tetiba je rasa nak beranak kat spital lain, huhuhu ..sab...sab...sabb

Selesai sudah kat tingkat 2,LLK menuju ke tingkat 4 untuk buat CTG.....pasrah je serah diri kat nurse......CTG also known as Cardiotocography dan selalunya dibuat masa trimester ke 3.... tujuannya untuk melihat degupan jantung baby sama ada degupan jantung tu normal or sebaliknya.....

Selain tu, ujian CTG juga dpt mengesan Braxton Hicks contractions samada light2 ke heavy..masa tu ko xboleh tipu punya kalu ada rasa sakit perut bagai.......masa ni en.suami xdibenarkan untuk bersama dgn isteri....suami kena tunggu kat luar,huhu.......

So, terbaringlah aku sorang2 kat dalam wad tu.....dengan wayar diorang lekat kat perut......kena baring diam2 selama 30 minit.......selama dok terbaring tu LLK hanya mampu tengok graf denguoan jantung si JR jelah......boleh tahan laju gak bunyi jantung budak ni... :-)

Masa nurse tgk graf CTG tu, nurse kata

" awak ni macam dah nak bersalin sangat ni.....sebab kerap sangat dpt kesan contractions...Tapi, baby awak tak bersedia lagi nak keluar.....awak sabar ye....esok or lusa bersalin lah ni"

Selesai je buat ujian CTG, doktor bagi appointment.....30hb kalau xbersalin jugak LLK kena induce.....tapi, haraplah xkena induce.....orang kata induce lagi sakit dari bersalin secara natural, huhu......
Malam kang nak survey private wing kat PPUM......rasa nak try kat situ......tetiba aku rasa seram  dengar citer2 tak best dari mak-mak yang pernah bersalin kat sini....huhuhu

OK, tu je nak cerita......BYE

0 comments :

Post a Comment