Kamu-kamu Yang Comel

Wednesday, May 29, 2013

Wordless wednesday #19

Hari ni umur saya dah 36hari n berat saya adalah 4.6 kg...
Ok, tu je bye

Sunday, May 26, 2013

Baby Aina & Baby Tom

Kemain yang dok bawah rocker tu......sama sibuk nak berphotoshot jugak.......yang dok bawah rocker tu nama dia tom...ni antara kucing kesayangan mak LLK.....kat mana aina ada, kat situlah dia pun ada jugak......port lepak dia kat bawah rocker n bawah katil si aina......

Selalu kena buli dengan anis,......kadang2 dia xtahan dengan anis, dia menyorok dalam toilet....hihihi
Tu rocker baru yang papa belikan untuk aina.....sekarang aina dah pandai nak tido berdukung......kalu letak kat tilam punyalah susah nak tido......kalu kita dodoi kat lengan, skejap je dah lelapppp.........
mana boleh tahan ini macam...tak boleh buat kerjalah mama mcm ni......last2, paksa laki pi beli rocker baru.....dahlah rocker yg lama masih xdijumpai lagi....puas selongkar...tak jumpa2 pun.....tersorok kat ceruk mana tah kat dalam stor atok aina ni....atleast, kurang sket si aina buat hal....

Friday, May 24, 2013

Pengalaman bersalin anak ke2 #part 2

Menujulah kami ke wad emergency di tingkat 3......sesampainya kami kat sana, kena register bagai dulu kat kaunter lepas tu baru boleh masuk dalam LR...

untuk makluman, PPUM masih hospital bukan mesra suami/ husband friendly......para mak-mak yang berhajat nak suruh laki temankan masa dalam LR sila LUPAKAN....kerana para suami tak dibenarkan berada didalam LR(w/pun 1patient 1 LR pun still suami xboleh teman jugak).....

Masa dalam LR tu LLK kena tukar pakaian hospital yang diberi......pastu kena tunggu doktor n nurse yang bertugas untuk buat pemeriksaan n membantu kita untuk push mengepush untuk keluarkan baby nanti.......

Masa LLK bersalin, 2 orang doktor dan 2-3org nurse sgt2 membantu LLK....masa ni LLK sgt2 respek kat diorang......oh ye....masa doktor buat ve, masa tu bukaan dah 8cm......patutlah aku rasa sakit sangat..........time tu juga doktor pecahkan ketuban untuk nak cepatkan lagi proses bersalin........lepas ketuban tu pecah, memang terasa macam nak 'terberak' ok.......2 jam je dok dalam LR tu LLK pun selamat bersalin.....Alhamdulillah.....allah permudahkan proses bersalin kali nie......tapi allah bagi dugaan benda lain pulak, huhu....nanti LLK citer kat entri lain.....

Laki sendiri pun terkejut bila nurse bagi baby untuk di qamatkan.....terkejut sebab baby  cepat sangat keluar.....hihi....masa anak yg 1st, nak dekat 8jam baru si anis tu keluar.....

Lepas dah selesai proses jahit menjahit di LR, LLK dihantar ke wad bersalin di tingkat 1-3.......wad ni kaler purple, sgt chantik ok...setiap bilik ada 4 katil so, malam2 taklah rasa takut.toilet  ada 2.....n bilik ada aircond yang sangat sejuk hingga 2-2 belah kaki LLK bengkak sebab sejuk sangat...haha......

masa kat wad nie menu makanan ditentukan oleh pihak hospital.....tapi dont worry....food semuanya sedap.....masa kat wad ibu dan anak makanan lagiiiii sedap...siap boleh pilih menu apa kita nak makan sepjg kita ada kat spital tu........

Tapi

Yang tak bestnya malam-malam yang LLK kena lalui bersama baby kat wad ni......actually, spital ni adalah hospital rakan bayi......so, ibu-ibu wajib breastfeedkan baby diorang......FM dan botol susu tak dibenarkan bawa masuk ke dalam wad nie.....kadang2 ada jugak mak-mak yang bawa masuk secara senyap2.....yelah, bukan semua mak2 yang lepas bersalin terus ada breast milk.....LLK sendiri pun masa hari ke3 baru susu tu ada.....can u imagine macam mana harunya keadaan LLK nak breastfeedkan baby tapi susu badan tak der..dengan problem inverted nipple lagi.....setiap pagi, mak kena mandikan sendiri baby korang....LLK dahlah bab nak mandikan baby memang fail eventho dah ada pengalaman sebelum ni...tapi, tu 4 tahun sudah.....mana ingat.........huhuhu.....

Minta bantuan dari nurse pun macam lambat je...jenuh aku tekan button kat tepi katil tu.....bayang nurse pun LLK tak nampak....rasa macam nak gunting je wayar button tu tau....tak der function langsung...kat sini konsepnya " pandai-pandai ko lah jaga anak ok"...Nasib baik LLK kena duduk wad satu malam je..satu malam pun rasa macam setahun ok..keesokannya dah boleh balik rumah......

Secara kesimpulannya LLK suka ( bolehlah dari tak de langsung) dengan PPUM ni dari segi:
- faciliti hospital yang cukup lengkap
- food n wad sangat selesa
- keadaan LR n wad lebih kurang sama macam kat spital swasta masa 1st bersalin dulu....
- bayaran FREE sebab guna GL
- barang baby pun dapat contoh: pampers, losyen, wipes tisu, tuala wanita dll....
Nurse n doktor ok je....tak garang pun....

Yang xsukanya:

bezanya kat PPUM masa sakit, kita diberikan gas entonox tapi di private kita boleh request ubat tahan sakit jenis apa yg kita nak.....
-selepas bersalin, luka episiotomi akan dijahit oleh doktor yang profesional sahaja.....nurse n doktor pelatih TAK dibenarkan untuk menjahit luka tu tetapi masa LLK kat PPUM aritu doktor pelatih yang jahit....Dahlah jahit jarang2.....masa nurse KK datang check kat rumah, jahitan LLK dah retas 1 ok........dahlah aritu ko jahit merejam2....memang sangat choiiiii itu doktor pelatih....grrrrrr

Dan yang paling truma masa kat LR.....diorang nak buangkan saki baki darah melalui vagina...seluk laju2 pakai 2 jari ok.......kat private takder pulak doktor buat cam tu.....serius macam cibaiiii je....LLK tak mau citer lebih2....kang takut ramai anak dara yang truma pulak....haha

Oklah, tu je nak citer...............insyallah Next entri: kecuaian yang boleh membawa padah

#note: mama tahu, kadang2 papa ada curi2 baca blog mama ni kan..... mama dah sahut cabaran papa utk bersalin kat PPUM......so, harap lepas ni turn papa pulak tunaikan janji manis mu papa......jangan buat2 lupa ok.....mama pegang pada janji manis mu itu......

Thursday, May 23, 2013

Risaunya baby aina xberak 4 hari

Normal ke baby fully breastfeed yang umur xsampai sebulan tak berak 4hari????
Sebelum nie baby aina hari- hari berak.....asal menangis kuat je mesti terberak.....kalu tkentut pun, mesti terberak......tapi, sejak hari ahad aritu baby start tak nak berak........setiap kali LLK tukarkan pampers, aina just kencing je.......beraknya tidakkk..
Risaunyaaaa....
tapi kalu ikut logik, baby yg fully breastfeed kalu xberak 2-3hari pun mcm xda masalah kot sebab baby minum je....bukannya dia makan pun.....lainlah kalu baby yang minum susu formula.....kalu xberak 2-3hari barulah kena risau sebab orang kata FM panas......

Semalam sempat jugak mencari info kat google:
"susu ibu tidak mengandungi bahan yang tidak diperlukan. Semuanya diserap oleh tubuh bayi. So its NORMAL jika bayi bila masuk 2-3 bulan tak berak selama beberapa hari... saya pernah mendengar ada juga ibu yang menggunakan ubat yang dimasukkan ke dalam punggung bayi bagi "memaksa" bayi itu berak, saya tidak pasti sejauh mana kebenaran fakta ini, tetapi perkara ini sekiranya diamalkan ditakuti boleh menjejaskan sistem penyahtinjaan normal tubuh bayi itu.
Apa yang perlu di ambil perhatian?
(1) Pastikan bayi kencing seperti biasa (2) Perut tidak kembung atau keras (3) Bayi aktif dan tidak kerap menangis ( menangis mungkin disebabkan oleh banyak faktor, kenalpasti faktor-faktor tersebut sebelum membuat apa-apa kesimpulan) (4) Susukan bayi dengan kerap dan pastikan bayi mendapat foremilk dan hindmilk yang secukupnya - bayi yang tidak mendapat cukup susu juga mempunyai kebarangkalian untuk tidak berak dengan kerap
Bila perlu merujuk pada doktor?
(1) Bayi sering menangis
(2) Perut bayi bengkak dan keras
(3) Bayi tidak mahu menyusu
(4) Bayi kerap muntah - susu mungkin tidak masuk ke saluran usus dan memenuhi perut
Sekiranya bayi anda tidak berak, jangan panic. Monitor perkembangan bayi dan sekiranya bayi tidak sembelit ketika berak biasanya tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Bila mereka berak anda boleh periksa warna najis mereka & kenalpasti kesihatan mereka..."

Semalam ngadu kat laki....(laki kursus 2hari kat PD).sebab risau sangat baby xberak..laki LLK kata esok lusa beraklah tu.........kalu bawak pergi Klinik kesihatan, kompom diorang bagi ubat cucuk ikut punggung......lagi kesian....Anak SIL dulu pun gitu gak.....dahlah budak tu lahir xcukup bulan.....badan kurus.....xberak 2hari, mak dia terus cucuk ubat ikut punggung.....aku yang tengok pun kesian.....my SIL kata budak kena berak hari2........

Dalam hati aku kata 'chisin punya orang'
Petang semalam masa nak angkat aina ke tilam empuk dia tetiba tangan dgn baju rasa lekit2 n basah.....ingatkan kena kencing aina......rupa-rupanya kena TAIKKKK aina......
Happynya bila dapat tahu anak dah berak........haha......sekali bila berak banyak gile sampai terkeluar2 dari pampers......penangan 4 hari xberak....
syukurrr......mama nak aina sihat....mama tak nak tengok aina sakit.....

Monday, May 20, 2013

Pengalaman bersalin anak ke-2

Sementara masih segar dalam ingatan, baik tulis siap2 kat dalam blog.....sebenarnya entri nie kesinambungan dari entri checkup 40weeks & 1 day......sebab selepas checkup kat spital masa hari isnin tu, mlm tu dah rasa sakit nak bersalin....kiki.....

Malam isnin tu gigih mak survey2 tempat bersalin kat private wing.....tapi xsempat sebab pukul 12 tgh mlm tu LLK dah start contractions nak bersalin......mula2 ingatkan sakit biasa2 je......so, LLK buat xtahu je....terus layan tido......tapi tak boleh tido sebab contractions tu datang terlalu kerap......nak bagitahu en.suami, takut ganggu dia tido pulak.....lagipun en suami baru je lepas basuhkan berak si anis.......so, LLK tahan je sakit tu sampailah ke pukul 6am..masa pukul 3am, LLK ada pergi toilet......masa ni LLK tgk dah ada tanda bleeding.........OMG!!!

Masanya dah tiba......tiba2 rasa takut pulak...huhu
Mulut ni xhenti2 baca zikir nabi yunus........sakitnya hanya yg pernah alami je tahu betapa sakitnya contractions tu........huhu......
Pukul 6am tu rutin biasa kami bangun pi kerja......masa tu en.suami nak siap2 pakai baju......masa nilah LLK kata;
"Papa.....xpayah pakai baju kerja.....mama sakit perut nak bersalin ni....."
Laki aku pantang kalu dgr aku kata sakit........cepat je dia nak ngantor pi spital.....yelah anak 2 nd ni selalunya cepat sket keluar dari yg 1st.....lagipun takut pagi2 jalan jem.......sangat2 kelam kabut hari tu tau......

Lepas LLK siap mandi semua, kitaorang bertolak ke rumah mak LLK sebab nak hantar anis.....LLK decide xnak bawa anis pi spital sbb tahu dia akan buat hal kat sana.....kesian kat laki aku kang....dia dahlah tgh panik, tambah pulak anis buat perangai.....bertambah haru.......better anis dok kat rumak mak LLK......

Sepanjang dalam kete ke rumah mak, anis xhenti2 menangis......siap mengamuk2 dalam kete tahu tak .......ni gara2 en.suami xbuatkan susu untuk anis..mengamuklah budak tu......aku yang tengah sakit ni sabarrrrrrr je dengan budak tu.......dahlah h/way NPE tu pagi2 jem.......memang betul2 menguji kesabaran tau........nak pujuk anis punya pasal, siap umpan anis dgn aiskrim kat petronas ok......punyalah lambat nak sampai ke rumah mak....belum lagi nak ke spital.......Ya allah.....ada yang terberanak dalam kete aku ni karang, huhu......

Selesai antar anis kat rumah mak.....terus gerak pi PPUM.....tapi sebelum tu LLK sempat call mak minta ampun kesalahan yg aku terbuat kat mak......doa dan kemaafan seorang mak tu sangat makbul ok.....kat laki sendiri pun jgn dilupa......kadang2 kita xsedar byk buat dosa kat laki sendiri, huhu,......

Sampai kat PPUM dalam pukul 8am.....tapi, masa ni still boleh lepak kat ground floor tu.....siap request kat laki suh beli makanan......laparrrrr....masa kat rumah dah siap membuang yg besar, kecik, include dgn muntah2....... mmg pakej goverment betul.....perut dah kosong..tenaga xda..mcmner nak berjuang kat Labor room nie :'(......makanan yg laki beli hanya mampu jamah sket je......dah takde selera dah time ni....

Masa nak ke LR, LLK siap request kat laki nak guna wheel chair......dah xlarat dah nak melangkah ke tingkat 3 tu.....sebab rasa baby dah kat hujung2 mcm nak terkeluar dah.......merasa gak naik wheelchair...ingat senang ke nak naik wheelchair yg ditolak oleh laki sendiri, hahaha.......

Alamak...baby aina dah nangis nak susu....sambung next entri pulak...bye

Saturday, May 18, 2013

Hasil tuaian pagi nie

Alhamdulillah.......aktiviti ngepam pukul 7pagi tadi......Dapat dalam 16oz.......Mama harap, berkat susu ibu ni dapat menyihatkan badan si baby aina.......
Lepas ni, mama kena paksa papa carikan deep fridge sebab fridge umah nenek anis ngan aina ni dah penuh dgn stok ebm mama......Tension abah LLK sebab bukak peti ais nak cari ais tapi yang jumpanya stok susu cap gantung......kembang tekak orang tua tu....hahaha

BYE-BYE

Wednesday, May 15, 2013

Checkup 40weeks+1day......

Entri nie LLK buat sehari sebelum bersalin.....Hari nie baru perasaan benda ni dah terperam lama dalam email........sayang pulak nak delete....publish terus lagi bagus......korang layan jelah entri LLK nie ye.......




22 April 2013

Sepatutnya hakak due semalam(21 April 2013).....ni apesal masih ada kat sini lagi....dah ler tu gigih pulak buat entri, kihkih.......aduiiii....si Jr selesa sgt dok kat dalam perut mama dia agaknya....tu yang tak beranak2 lagi nie.....sama macam kakak dia, anis......huhu......


Pagi ni macam biasa ada checkup kat spital......tapi xsure apa doktor nak buat dgn LLK arini......kalu mcm anis dulu, kalu dah terlebih hari dah kena buat VE......huhu



doktor bagitahu harini kena buat ultrasound n CTG(cardiotocography).....so, LLK kena pi tingkat 2 dulu untuk buat ultrasound.....masa nie en suami kemain lagi excited nak teman bini dlm bilik tu nanti.....sebabnya nak tgk si Jr.........tapi en.suami terlepas nak tgk si jr sebab xtahan sangat nak pi ke toilet......huhu, kesian......



Masa doktor scan perut LLK, doktor ada bagitahu plasenta, tali pusat semua dalam keadaan baik...baby pun dah engages.....tunggu masa nak keluar je.....and doktor anggarkan masa ni Si Jr berat dia lebih kurang 3.6 kg-3.8 kg......

APEEEE DOKTOR....3.6-3.8 kg!!!!!!OMG!!!

Si anis dulu hampir 3.3 kg pun aku tak lepas nak teran......ni kan pulak 3.6 kg..... :'(

Selesai je buat ultrasound terus muka moyok je...en.suami pun tkejut yang kat dlm perut tu 3.6-3.8 kg..........pehhhh!!!! Perut LLK masa ngandung xlah besar mana pun....tapi sangat2 tak sangka baby punya lah besar......huhu....time2 macam ni tetiba je rasa nak beranak kat spital lain, huhuhu ..sab...sab...sabb

Selesai sudah kat tingkat 2,LLK menuju ke tingkat 4 untuk buat CTG.....pasrah je serah diri kat nurse......CTG also known as Cardiotocography dan selalunya dibuat masa trimester ke 3.... tujuannya untuk melihat degupan jantung baby sama ada degupan jantung tu normal or sebaliknya.....

Selain tu, ujian CTG juga dpt mengesan Braxton Hicks contractions samada light2 ke heavy..masa tu ko xboleh tipu punya kalu ada rasa sakit perut bagai.......masa ni en.suami xdibenarkan untuk bersama dgn isteri....suami kena tunggu kat luar,huhu.......

So, terbaringlah aku sorang2 kat dalam wad tu.....dengan wayar diorang lekat kat perut......kena baring diam2 selama 30 minit.......selama dok terbaring tu LLK hanya mampu tengok graf denguoan jantung si JR jelah......boleh tahan laju gak bunyi jantung budak ni... :-)

Masa nurse tgk graf CTG tu, nurse kata

" awak ni macam dah nak bersalin sangat ni.....sebab kerap sangat dpt kesan contractions...Tapi, baby awak tak bersedia lagi nak keluar.....awak sabar ye....esok or lusa bersalin lah ni"

Selesai je buat ujian CTG, doktor bagi appointment.....30hb kalau xbersalin jugak LLK kena induce.....tapi, haraplah xkena induce.....orang kata induce lagi sakit dari bersalin secara natural, huhu......
Malam kang nak survey private wing kat PPUM......rasa nak try kat situ......tetiba aku rasa seram  dengar citer2 tak best dari mak-mak yang pernah bersalin kat sini....huhuhu

OK, tu je nak cerita......BYE

Wednesday, May 8, 2013

Wordless wednesday #19

MY lil Baby Jr....23 April 2013 @ 10.30am