Kamu-kamu Yang Comel

Tuesday, April 9, 2013

Checklist Keperluan Ibu & Baby Semasa Bersalin Nanti




Kandungan sekarang dah 37W++.... Sepatutnya keperluan barang-barang untuk baby dan mak baby 100% complete......Dalam 1-2 minggu lepas, LLK spentkan masa hujung minggu untuk beli barang-barang yang tak beli lagi.....Larat ke tak larat, memang kena beli jugak.....huhu......Alhamdulillah, walaupun due LLK 21 April nie tapi still sempat shopping barang baby Jr kat expo aritu :-)




http://www.stage2planning.com/Portals/13035/images/checklist-cartoon.gif

Senarai checklist nie LLK rujuk pada blog Vanillapink3113 , Ezznzze dan Secretogarden ......Tapi, ada juga yang LLK remove beberapa item yang dirasakan tak perlu or kadang-kadang rasa cam barang tu tak berapa nak guna sangat or macam barang tu boleh beli selepas habis berpantang nanti ke.....Ikut suka hati korang lerrrr (^_^)




A) Senarai yang perlu dibawa oleh bapa / suami (PENTING)
1. GL @ surat jaminan majikan@ kad insurans*
2. Kad merah ibu mengandung*
3. Kad pengenalan ibu dan bapa*
4. Duit*
5. Rekod kesihatan*

 

B) Keperluan bayi di hospital(PENTING)** Dah siap2x packing dalam beg dah
1. Selimut dan tuala untuk bayi*
2. Beberapa helai kain lampin dan sapu tangan*
3. Beberapa helai pampers*
4. 3 - 4 helai pakaian baby*
5. Beberapa pasang sarung tangan dan kaki/mitten and booties*
6. topi baby / cover kepala baby*}
7. Bedung/barut baby*
8. Tisu
9. Wet tissue- untuk lap baby*
10.Minyak telon*



C) Keperluan ibu/mama di hospital ( PENTING) ** Dah siap2x packing dalam beg dah 
1. Tuala
2. Barang mandian ( berus gigi ,ubat gigi, pencuci muka, bedak,losyen,syampu)
3. Beberapa pasang stokin
4. Selipar
5. Tuala wanita untuk wanita baru lepas bersalin,
6. Beberapa helai pakaian ibu( pakaian yang longgar)
7. Beberapa helai kain batik
8. Pakaian dalam yang bersesuaian dengan ibu (nursing bra & spender pakai buang)
9. sikat, bedak, getah rambut
10. Pum susu ibu, botol susu
11. Termos air panas, cawan, sudu, mangkuk
12. Minyak angin
13.Beg plastik
14.Makanan- biskut ,air,roti, kismis, kurma
15.Kamera
16.Telefon bimbit
17.Air zam zam/air selusuh 
18.Beberapa helai tudung instant/selendang




D) SELEPAS KELUAR HOSPITAL
Keperluan berpantang
1 Set jamu
- (Jamu selapan, Mustika Ratu)  
2 Tungku -
(mumdream@ expo)  
3 Tuam/tungku baby-
(mumdream@ expo)  
4 Baju sejuk-(yang sedia ada)  
5 Kain batik
(yang sedia ada)  
6 Stokin
(rembat laki punya jelah)  
7 Nursing bra (mumdream@ expo)  
8 Maternity Pad & biasa(libress+ Kotex)  
9 Tuala mandi (yang sedia ada)  
10 Breast pad (Pureen@ expo)  
11 Tukang urut ** Mak uruskan nanti
12 Bengkung-(yang beli masa anak 1st, jenama mustika ratu)
13 Bantal Lapik duduk
14 Air Zam / selusuh- (beli dari mamasyraf)
15 Ubat Dulcolex -(yang sedia ada)  
16 Supplement- (set berpantang Shaklee)

E) Baby [PAKAIAN]
1 Baju harian
2 Baju malam @ tidur-
3 Romper dan Jumpsuit- (3 pasang jenama mothercare)
4 Baju jalan2
5 Legging @ Baby Tight
6 Mittens & Booties- (6+1pair pelbagai jenama kakak anis punya)
7 stocking
Bonnet @ topi-(6+1pair pelbagai jenama kakak anis punya)
9 Sapu Tangan- (3 helai, jenama Pureen)
10 Bib-(2 helai kakak anis punya)
11 Barut- (20 helai, kakak anis punya)
12 Bedung-( 2 helai kakak punya+1 gugu swaddle pod berzip)



F) Diapering
1 Napkin -(lebih 20 helai, kakak anis punya)
2 Baby Pin-
3 Diapers @ Lampin pakai buang New Born- (Drypers)
4 Wet Tissue- (jenama pureen)
5 Changing mat- (1 unit, kakak anis punya)
6 Nappy Liner
7 Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor
8 Detergent khas pencuci baju
9 Botol sembur air-( Anis punya)


G) Baby Care dan Grooming
1 Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4 Tisu
5 Sikat
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper) (jenama Tommie tippie)
8 Nasal Aspirator (untuk selsema)
9 Alcohol Swab & Ointment- (mamasyraf bagi)
 10 Termometer(anis punya)
11 Vicks
12 Minyak Telon
13cotton ball( 2 paket jenama pureen)
14 Nappy Cream (jenama BUDS)
15 Toothbrush
16 Traveling pack



H) Nursering [keperluan tidur baby]
1 Set Tilam -(anis punya)
2 comforter set -(anis punya)
3 Baby cot
4 Kelambu[mosquito net-(anis punya)
5 extra-tilam nipis bear



I) Feeding
1 Botol dan puting susu saiz S
2 Bottle Sterilizer+Warmer
3 Berus Pembersih Botol- (2 unit pelbagai jenama)
 4 Penyepit Botol
5 Sterilising Tablet
6 Nipple Cream
7 Nursing Pad Washable –(zaman anis punya....2 pasang pelbagai jenama)
8 Nursing Pad Disposal -(Pureen@ expo)  
9 Breast Pump- –(Manual & Elektrik pam)
10 Cooler bag ** lepas habis pantang baru cari
11 Nursing Pillow
12 Nursing Bra (mumdream@ expo)  
13 Storage Bottle dan Ice gel-(autumnz@ expo)  



J) Travel
1 Beg Baby(Anis punya)
2 Baby carier (anis punya- jenama anak ku)
3 Stroller(anis punya. Beli masa Wholesale My Dear)  
4 Nursing cover
5 Car seat-(anis punya...Jenama Mothercare)



K) Bathing
1 Tuala(3 helai )
2 Besen Mandi[Bath Tub]- (anis punya)  
3 Toiletries set
4 baby bath mat 



L) Extra
1 Penyangkut Baju Berklip
2 Hanger

3 Almari laci baby - (Tunggu sale murah2 baru beli)
4 Rocker/Bouncer- (Dah ada 1 tapi, ingat nak beli satu lagi.....)


            
Oklah....Tu je nak citer.....Harap-harap, checlist nie sedikit sebanyak dapat membantu ibu-ibu yang akan bersalin macam LLK......Tak lah pening kepala, kan....kan...kan.....

~BYE~

2 comments :

  1. layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

    hamper barangan bayi pada harga berpatutan untuk diri sendiri & dihadiahkan kpd kenalan

    maaf tumpang iklan

    (alat senaman untuk kempiskan perut/ kurus pun ada..kembali kurus slps besalin nti)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru lepas.singgah blog tuan tanah.......hamper sgt menrik.........

      Delete