Kamu-kamu Yang Comel

Monday, April 15, 2013

Cara Nak Sterilizer Botol Anak




Hari nie LLK nak citer pasal sterillizer yang LLK beli masa kat Expo Maternity and Children@ MIdvalley awal bulan April aritu......Kalau ikutkan tak payah beli pun takpe sebab rasa macam tak berapa nak guna sangat pun.....Setakat nak steril botol anak, rebus ngan air panas pun boleh.................Tapi, bila kenangkan mak yang semakin busy nak tolong abah masak ( Sebab abah ai meniaga), nak jaga anis lagi,nak jaga baby Jr lagi........LLK pun belilah untuk letak kat rumah mak....Nanti senang mak nak steril botol cucu-cucu dia......Jimat masa n tenaga....Tak lah mak penat sangat




Disebabkan excited sangat nak cuba sterilizer ( mestilah kena cuba... buatnyer rosak, kan rugi dah beli mahal-mahal. Lagipun Warranty 1 tahun..Ape-ape hal boleh tukar), LLK cuba steril breastpump Avent yang dah nak 3 tahun terperuk dalam kotak......Kasi bunuh semua kuman-kuman, hoho




Hari nie LLK nak ajar korang cara nak menggunakan sterilizer jenama Little Beans.....Kalau jenama lain, LLK tak berapa pasti sangat........Tapi, konsepnya sama je kot bagi mana-mana jenama sterilizer (^_^)......




Step 1: Basuh dulu botol-botol yang nak di steril dengan sabun or cleanser..Sental kasi bersih dulu ....Jangan sampai ada susu basi kat dalam botol or puting susu ye....Tu kalau steril 10 kali pun kuman tak mati, hehe





Step 2:  Bubuh air sebanyak 75ml ATAU sehingga memenuhi ceper colour silver tu




Step 3: Susun botol-botol, puting susu dan barang2 yang nak di sterilkan dalam sterilizer......On kan suis dan tunggu sehingga lampu menyala.....




Step 4: Nampak tak berkabus-kabus tu.....Ha, tu wap panas......Maksudnya botol sedang di sterilkan





Step 5: Tunggu sehingga 8minit ( Nie kalau ikut dalam instruction book) ATAU sehingga lampu pada suis terpadam





Step 6: Botol dah siap di steril dan kuman pun dah mati (^_^)





Step 7: Boleh keluarkan botol-botol untuk dikeringkan



#NOTE : Korang boleh juga steril benda-benda lain......Jangan sesekali steril teather anak korang........Nanti plastic tu rosak.....Tak pasal-pasal kena beli baru, hehe





Lagi satu nak bagitahu sterilizer jenama little beans nie design nya berbeza-beza ikut tahun dikeluarkan.......Tapi, cara penggunaannya adalah sama.......Cuma bagi design sterilizer macam yang LLK punya, push button On yang kaler putih tu tak der function pun......Sekadar ‘act’ je tu......Bila kita on supply kat main suis, automaticly lampu akan menyala.............En. Suami dah comfirmkan dengan pengeluar Little Beans nie pada hari sabtu lepas......Memang untuk design yang jenis nie macam tu....Mati-mati kitaorang ingatkan rosak......CEHHHH!!!!!





 Contoh design sterilizer Little beans keluaran tahun 2011 dan 2010......Perhatikan betul-betul pada push button on.....Berbeza ikut tahun dikeluarkan





OK, tu je nak citer.......Selamat meng-steril botol anak-anak korang.......BYE 


##Note: Next-next entri: Macam mana nak menggunakan bottle warmers 

0 comments :

Post a Comment