Kamu-kamu Yang Comel

Wednesday, April 10, 2013

Budak kecik yang tak sihat :-(

Kesian budak kecik ni....dari semalam asik muntah n cirit birit........semalam ceria je budak ni....hari ni lembik n asik merengek je, huhu.....

Masa otw nak balik ke home sweet home semalam, anis muntah dalam kete.....mulanya ingatkan muntah sebab kenyang sangat....so LLK taklah suspek yg bukan-bukan.....

Start pukul 8.30pm++, anis muntah lagi dan lagiiiiii.....selang seli dengan cirit birit sampai ke pagi nie.....sapu minyak ubat kat perut dak anis pun cam tak jalan......Nampak cam kena bawak g klinik je budak ni....tapi malam2 cam ni klinik tak buka....xkan nak hantar pi hospital pulak....so, en suami deside pagi- pagi buta nak bawa anis pi klinik kesihatan kat area rumah dulu....

Sampai kat klinik lagi 10 minit kul 7.30 am.....sedih lorrr time emergency mcm ni klinik tak bukak lagi.......bila dah bukak nak kena beratur ambik nombor giliran bagai.....time2 cam ni barulah terasa pentingnya insuran yang ada medical card...

Dalam kul 9 kot baru turn anis kena check dengan doktor.....doktor suspek anis ada jangkitan virus n makanan tercemar.....kompius aku....dari manalah dia bole dapat sebab dia makan makanan yang sama family LLK makan, huhu,......

Doktor kata anis ada demam sikit....so, doktor akan bagi ubat demam.......ubat oralite LLK kena beli kat luar sbb stok kat klinik dah habisss.......sedih betul dengan klinik govt.....and doktor ada bagitahu, kalau dalam tempoh 3 jam selepas ni anis still muntah n cirit birit, doktor suruh bawak anis segera ke hospital......huhu......

So harini LLK EL sebab kena jaga anis kat rumah awe dia....sementara tu, papa dia g office ambik GL n beli oralite.....Actually oralite ni kena bancuh dengan 250ml plain water.....n ianya dapat membantu menggantikan garam galian dalam badan yang hilang masa kita muntah2 n cirit- birit.......badan taklah rasa lemah sangat kalau minum benda nie....sepeket rm0.50 jekkk....tak mahal pun :-).....

anis kira bnasib baiklah sbb still nak minum plain water, susu n sirap masa dia tak sihat nie....tak boleh imagine kalau dia muntah+ cirit pastu tak mau minum air dgn susu pulak..... huhu, parah sangat dah tu.......

Secara kesimpulannya, kami tak bawa anis pi hospital sebab cirit birit dia dah stop.......cuma masih muntah2 n badan lemah sebab tak makan...........oK lah.....nak tengok anis....rasanya tu je kot nak citer.......esok tak tahulah nak apply cuti ke tak......kalu dak anis dah sihat, bolehlah pi kerja macam biasa.....

~BYE~





1 comment :