Kamu-kamu Yang Comel

Saturday, April 20, 2013

Help! Help! Saya tak boleh download wechat

Rasanya bukan LLK je kot yang  terpengaruh dengan wechat ni sejak tengok iklan lisa and sam kat tv...... korang- korang pun sama kan? Haha.....


Software ni sama macam whatapp tapi siap boleh buat video call n ada emoticon yang sangatttttt comel.ai likeeeeee


Tapi masalahnya, sejak minggu lepas lagi LLK cuba download software ni kat playstore.......tapikannnnn,,,,, dia asik terloading- loading tak sudah2....dahlah lama pulak tu....

ke software ni xsesuai dengan android saya? Ke hphone saya yang problem tak boleh nak download benda alah nie?

Ataupun


Saya yang tak reti download wechat ni????? Grrrrrrrrr


Ada sape2 boleh tolong saya :-)

Thursday, April 18, 2013

Rocker Fisher Price for Baby and Toddler RM169 ~ Murahhh tuuuu




Inilah bouncer idaman yang LLK nak belikan untuk baby Jr........Setakat nie RM169 price yang palinggggg murah yang LLK pernah jumpa...Tapi, offer sehingga 18 April 2013......Aritu survey kat Aeon, harga dia rm324+++....mahal gilerrrrsss  :-(



Sape-sape yang berminat nak beli tu cepat2x lah contact person yang jual ni.....sebab promosi sah sehingga hari nie jekkkkk........



~BYE~




 



Wednesday, April 17, 2013

Panik tak tentu pasal......

Kadang- kadang susah betul nak bezakan sakit perut nak bersalin dengan sakit perut nak berak...........kena pulak sakit tu datang time tengah- tengah malam buta.......tambah lagi dengan braxton hicks contraction yang semakin menjadi- jadi.........kalau mengadu kat en.suami, kompom terus dihantarnya aku pergi hospital, haha........

Oklah....tinggal beberapa hari lg nak menghampiri EDD....bye

Monday, April 15, 2013

Cara Nak Sterilizer Botol Anak




Hari nie LLK nak citer pasal sterillizer yang LLK beli masa kat Expo Maternity and Children@ MIdvalley awal bulan April aritu......Kalau ikutkan tak payah beli pun takpe sebab rasa macam tak berapa nak guna sangat pun.....Setakat nak steril botol anak, rebus ngan air panas pun boleh.................Tapi, bila kenangkan mak yang semakin busy nak tolong abah masak ( Sebab abah ai meniaga), nak jaga anis lagi,nak jaga baby Jr lagi........LLK pun belilah untuk letak kat rumah mak....Nanti senang mak nak steril botol cucu-cucu dia......Jimat masa n tenaga....Tak lah mak penat sangat




Disebabkan excited sangat nak cuba sterilizer ( mestilah kena cuba... buatnyer rosak, kan rugi dah beli mahal-mahal. Lagipun Warranty 1 tahun..Ape-ape hal boleh tukar), LLK cuba steril breastpump Avent yang dah nak 3 tahun terperuk dalam kotak......Kasi bunuh semua kuman-kuman, hoho




Hari nie LLK nak ajar korang cara nak menggunakan sterilizer jenama Little Beans.....Kalau jenama lain, LLK tak berapa pasti sangat........Tapi, konsepnya sama je kot bagi mana-mana jenama sterilizer (^_^)......




Step 1: Basuh dulu botol-botol yang nak di steril dengan sabun or cleanser..Sental kasi bersih dulu ....Jangan sampai ada susu basi kat dalam botol or puting susu ye....Tu kalau steril 10 kali pun kuman tak mati, hehe





Step 2:  Bubuh air sebanyak 75ml ATAU sehingga memenuhi ceper colour silver tu




Step 3: Susun botol-botol, puting susu dan barang2 yang nak di sterilkan dalam sterilizer......On kan suis dan tunggu sehingga lampu menyala.....




Step 4: Nampak tak berkabus-kabus tu.....Ha, tu wap panas......Maksudnya botol sedang di sterilkan





Step 5: Tunggu sehingga 8minit ( Nie kalau ikut dalam instruction book) ATAU sehingga lampu pada suis terpadam





Step 6: Botol dah siap di steril dan kuman pun dah mati (^_^)





Step 7: Boleh keluarkan botol-botol untuk dikeringkan



#NOTE : Korang boleh juga steril benda-benda lain......Jangan sesekali steril teather anak korang........Nanti plastic tu rosak.....Tak pasal-pasal kena beli baru, hehe





Lagi satu nak bagitahu sterilizer jenama little beans nie design nya berbeza-beza ikut tahun dikeluarkan.......Tapi, cara penggunaannya adalah sama.......Cuma bagi design sterilizer macam yang LLK punya, push button On yang kaler putih tu tak der function pun......Sekadar ‘act’ je tu......Bila kita on supply kat main suis, automaticly lampu akan menyala.............En. Suami dah comfirmkan dengan pengeluar Little Beans nie pada hari sabtu lepas......Memang untuk design yang jenis nie macam tu....Mati-mati kitaorang ingatkan rosak......CEHHHH!!!!!





 Contoh design sterilizer Little beans keluaran tahun 2011 dan 2010......Perhatikan betul-betul pada push button on.....Berbeza ikut tahun dikeluarkan





OK, tu je nak citer.......Selamat meng-steril botol anak-anak korang.......BYE 


##Note: Next-next entri: Macam mana nak menggunakan bottle warmers 

Thursday, April 11, 2013

Budak Tak Sihat Nak Makan Pizza & Pizza Yang Sengal

Sambungan dari citer semalam..

Budak kecik yang masih tak sihat....Sebutir makanan tak masuk dalam perut.....Puas pujuk dengan segala mak nenek makanan tapi semuanya anis tak nak......

"Anis nak makan karipap n bubur x? Sedap nie anis"

"Anis tak nak......Anis nak tido"

Macam tulah ayat anis kalau setiap kali kita orang cuba pujuk dia untuk makan.......

Semalam tetiba dia request nak makan pizza.....gulp! Telan air liur kejap, huhu......Yelah, mama oder jap lagi......Selalunya LLK suka oder secara online sebab senang tak payah keluar n harga dia murah sket....

TAPI

Nak dijadikan citer, LLK oder pizza pukul 5.30 Petang.......Tapi, sampai pukul 7.30 mlm pun still xdapat lagi,......Bila call centre, diorang kata sepatutnya pizza tu dah dihantar 1jam setengah yg lepas.....N staff tu akan minta manager dari branch **** call LLK untuk maklumkan pasal hal pizza tu.....

OK, sabar....sabar.....

15 min kemudian, manager branch tu call LLK.....Dia kata, budak pizza dah keluar buat delivery......N dia minta maaf sebab lambat....Maybe budak pizza tu berteduh kat mana2 ke sebab dalam tempoh menunggu tu tengah hujan lebatttt....OKlah, Sabar lagi....

TAPIIIIIII


Kalau sampai pukul 9 malam pun still pizza tak muncul2( jangan kata pizza, kotak pizza pun tak nampak bayang weiiiii) sape2 pun boleh hilang SABARRRR.......anak aku asik tanya mana pizza dia....huhu, kesian tau.....kalau aku yang nak makan takpe.....ni anak aku yang tengah sakit tu nak makan..........Time ni mmg rasa aku nak telan je budak pizza tu.....

LLK call pizza branch yang bkenaan....Time nie mmg dah panas hati, panas muka, panas segala2......Dengan badan lekit2 tak mandi lagi ( Tak bawak baju spare kat rumah mak, huhu).....anak merengek2 tanya pizza.....grrrrr.....

" Hello, saya bla...bla...nak tanya, pizza saya ape citer ni sampai skarang tak dapat2......"

" Budak saya dah anta pizza tu lama dah puan......"

" Dik non, kalau pizza tu dah dapat...Tak kan aku nak call ko....Pizzanya sampai sekarang tak dapat lagi......Awak nak saya tunggu berapa lama lagi nie?"

Dan yang LLK tak boleh bla jawapan minah ni....

" Saya tak tahulah kak...Yang pasti budak dia dah antar pizza tu lama dah"

Geram dengan jawapan bangang yang diberi.....Terus aku ajak en.suami pi kedai pizza kat PJ New Town......Promotion yang sama macam kat online....Harga pun beza rm1.80.....grrrrr....

Sampai kat home sweet home nak dekat kul 10mlm....grrrrrrr....masuk je dalam rumah, terus hidangkan pizza kat anis......Selera betul dia makan......

Nak dekat pukul 11, dapat call dari pizza branch *****......Tanya pasal pizza dah terima ke belum......dan dan nak tutup kedai baru nak call customer....

" Adik, akak sampai sekarang tak dapat pizza tu....takpelah, saya dah beli dah pun kat tempat lain....awak simpan je pizza tu sampai berkulat......"

Yang tak boleh bla budak yang call LLK tu dengan nada gembiranya cakap;

" ooo...pizza tu akak dah cancel lah ye...ok, terima kasih"

Bangang nye.......Patutnya ko kena say Sorry kat customer ko.....Bukannya say TQ....Ape ke malangnya semalam :-(

Siap ko...Hari nie aku nak antar email aduan kat bahagian pengurusan korang........Sampai hati korang permainkan hati mak yong ye......Siaplah korang....bye...

p/s: Menyesal pulak tak buat print screen transaction pembelian pizza sengal online semalam.....kalau tak, boleh tepek kat sini.....

Wednesday, April 10, 2013

Budak kecik yang tak sihat :-(

Kesian budak kecik ni....dari semalam asik muntah n cirit birit........semalam ceria je budak ni....hari ni lembik n asik merengek je, huhu.....

Masa otw nak balik ke home sweet home semalam, anis muntah dalam kete.....mulanya ingatkan muntah sebab kenyang sangat....so LLK taklah suspek yg bukan-bukan.....

Start pukul 8.30pm++, anis muntah lagi dan lagiiiiii.....selang seli dengan cirit birit sampai ke pagi nie.....sapu minyak ubat kat perut dak anis pun cam tak jalan......Nampak cam kena bawak g klinik je budak ni....tapi malam2 cam ni klinik tak buka....xkan nak hantar pi hospital pulak....so, en suami deside pagi- pagi buta nak bawa anis pi klinik kesihatan kat area rumah dulu....

Sampai kat klinik lagi 10 minit kul 7.30 am.....sedih lorrr time emergency mcm ni klinik tak bukak lagi.......bila dah bukak nak kena beratur ambik nombor giliran bagai.....time2 cam ni barulah terasa pentingnya insuran yang ada medical card...

Dalam kul 9 kot baru turn anis kena check dengan doktor.....doktor suspek anis ada jangkitan virus n makanan tercemar.....kompius aku....dari manalah dia bole dapat sebab dia makan makanan yang sama family LLK makan, huhu,......

Doktor kata anis ada demam sikit....so, doktor akan bagi ubat demam.......ubat oralite LLK kena beli kat luar sbb stok kat klinik dah habisss.......sedih betul dengan klinik govt.....and doktor ada bagitahu, kalau dalam tempoh 3 jam selepas ni anis still muntah n cirit birit, doktor suruh bawak anis segera ke hospital......huhu......

So harini LLK EL sebab kena jaga anis kat rumah awe dia....sementara tu, papa dia g office ambik GL n beli oralite.....Actually oralite ni kena bancuh dengan 250ml plain water.....n ianya dapat membantu menggantikan garam galian dalam badan yang hilang masa kita muntah2 n cirit- birit.......badan taklah rasa lemah sangat kalau minum benda nie....sepeket rm0.50 jekkk....tak mahal pun :-).....

anis kira bnasib baiklah sbb still nak minum plain water, susu n sirap masa dia tak sihat nie....tak boleh imagine kalau dia muntah+ cirit pastu tak mau minum air dgn susu pulak..... huhu, parah sangat dah tu.......

Secara kesimpulannya, kami tak bawa anis pi hospital sebab cirit birit dia dah stop.......cuma masih muntah2 n badan lemah sebab tak makan...........oK lah.....nak tengok anis....rasanya tu je kot nak citer.......esok tak tahulah nak apply cuti ke tak......kalu dak anis dah sihat, bolehlah pi kerja macam biasa.....

~BYE~





Tuesday, April 9, 2013

Checklist Keperluan Ibu & Baby Semasa Bersalin Nanti




Kandungan sekarang dah 37W++.... Sepatutnya keperluan barang-barang untuk baby dan mak baby 100% complete......Dalam 1-2 minggu lepas, LLK spentkan masa hujung minggu untuk beli barang-barang yang tak beli lagi.....Larat ke tak larat, memang kena beli jugak.....huhu......Alhamdulillah, walaupun due LLK 21 April nie tapi still sempat shopping barang baby Jr kat expo aritu :-)




http://www.stage2planning.com/Portals/13035/images/checklist-cartoon.gif

Senarai checklist nie LLK rujuk pada blog Vanillapink3113 , Ezznzze dan Secretogarden ......Tapi, ada juga yang LLK remove beberapa item yang dirasakan tak perlu or kadang-kadang rasa cam barang tu tak berapa nak guna sangat or macam barang tu boleh beli selepas habis berpantang nanti ke.....Ikut suka hati korang lerrrr (^_^)




A) Senarai yang perlu dibawa oleh bapa / suami (PENTING)
1. GL @ surat jaminan majikan@ kad insurans*
2. Kad merah ibu mengandung*
3. Kad pengenalan ibu dan bapa*
4. Duit*
5. Rekod kesihatan*

 

B) Keperluan bayi di hospital(PENTING)** Dah siap2x packing dalam beg dah
1. Selimut dan tuala untuk bayi*
2. Beberapa helai kain lampin dan sapu tangan*
3. Beberapa helai pampers*
4. 3 - 4 helai pakaian baby*
5. Beberapa pasang sarung tangan dan kaki/mitten and booties*
6. topi baby / cover kepala baby*}
7. Bedung/barut baby*
8. Tisu
9. Wet tissue- untuk lap baby*
10.Minyak telon*



C) Keperluan ibu/mama di hospital ( PENTING) ** Dah siap2x packing dalam beg dah 
1. Tuala
2. Barang mandian ( berus gigi ,ubat gigi, pencuci muka, bedak,losyen,syampu)
3. Beberapa pasang stokin
4. Selipar
5. Tuala wanita untuk wanita baru lepas bersalin,
6. Beberapa helai pakaian ibu( pakaian yang longgar)
7. Beberapa helai kain batik
8. Pakaian dalam yang bersesuaian dengan ibu (nursing bra & spender pakai buang)
9. sikat, bedak, getah rambut
10. Pum susu ibu, botol susu
11. Termos air panas, cawan, sudu, mangkuk
12. Minyak angin
13.Beg plastik
14.Makanan- biskut ,air,roti, kismis, kurma
15.Kamera
16.Telefon bimbit
17.Air zam zam/air selusuh 
18.Beberapa helai tudung instant/selendang




D) SELEPAS KELUAR HOSPITAL
Keperluan berpantang
1 Set jamu
- (Jamu selapan, Mustika Ratu)  
2 Tungku -
(mumdream@ expo)  
3 Tuam/tungku baby-
(mumdream@ expo)  
4 Baju sejuk-(yang sedia ada)  
5 Kain batik
(yang sedia ada)  
6 Stokin
(rembat laki punya jelah)  
7 Nursing bra (mumdream@ expo)  
8 Maternity Pad & biasa(libress+ Kotex)  
9 Tuala mandi (yang sedia ada)  
10 Breast pad (Pureen@ expo)  
11 Tukang urut ** Mak uruskan nanti
12 Bengkung-(yang beli masa anak 1st, jenama mustika ratu)
13 Bantal Lapik duduk
14 Air Zam / selusuh- (beli dari mamasyraf)
15 Ubat Dulcolex -(yang sedia ada)  
16 Supplement- (set berpantang Shaklee)

E) Baby [PAKAIAN]
1 Baju harian
2 Baju malam @ tidur-
3 Romper dan Jumpsuit- (3 pasang jenama mothercare)
4 Baju jalan2
5 Legging @ Baby Tight
6 Mittens & Booties- (6+1pair pelbagai jenama kakak anis punya)
7 stocking
Bonnet @ topi-(6+1pair pelbagai jenama kakak anis punya)
9 Sapu Tangan- (3 helai, jenama Pureen)
10 Bib-(2 helai kakak anis punya)
11 Barut- (20 helai, kakak anis punya)
12 Bedung-( 2 helai kakak punya+1 gugu swaddle pod berzip)



F) Diapering
1 Napkin -(lebih 20 helai, kakak anis punya)
2 Baby Pin-
3 Diapers @ Lampin pakai buang New Born- (Drypers)
4 Wet Tissue- (jenama pureen)
5 Changing mat- (1 unit, kakak anis punya)
6 Nappy Liner
7 Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor
8 Detergent khas pencuci baju
9 Botol sembur air-( Anis punya)


G) Baby Care dan Grooming
1 Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4 Tisu
5 Sikat
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper) (jenama Tommie tippie)
8 Nasal Aspirator (untuk selsema)
9 Alcohol Swab & Ointment- (mamasyraf bagi)
 10 Termometer(anis punya)
11 Vicks
12 Minyak Telon
13cotton ball( 2 paket jenama pureen)
14 Nappy Cream (jenama BUDS)
15 Toothbrush
16 Traveling pack



H) Nursering [keperluan tidur baby]
1 Set Tilam -(anis punya)
2 comforter set -(anis punya)
3 Baby cot
4 Kelambu[mosquito net-(anis punya)
5 extra-tilam nipis bear



I) Feeding
1 Botol dan puting susu saiz S
2 Bottle Sterilizer+Warmer
3 Berus Pembersih Botol- (2 unit pelbagai jenama)
 4 Penyepit Botol
5 Sterilising Tablet
6 Nipple Cream
7 Nursing Pad Washable –(zaman anis punya....2 pasang pelbagai jenama)
8 Nursing Pad Disposal -(Pureen@ expo)  
9 Breast Pump- –(Manual & Elektrik pam)
10 Cooler bag ** lepas habis pantang baru cari
11 Nursing Pillow
12 Nursing Bra (mumdream@ expo)  
13 Storage Bottle dan Ice gel-(autumnz@ expo)  



J) Travel
1 Beg Baby(Anis punya)
2 Baby carier (anis punya- jenama anak ku)
3 Stroller(anis punya. Beli masa Wholesale My Dear)  
4 Nursing cover
5 Car seat-(anis punya...Jenama Mothercare)



K) Bathing
1 Tuala(3 helai )
2 Besen Mandi[Bath Tub]- (anis punya)  
3 Toiletries set
4 baby bath mat 



L) Extra
1 Penyangkut Baju Berklip
2 Hanger

3 Almari laci baby - (Tunggu sale murah2 baru beli)
4 Rocker/Bouncer- (Dah ada 1 tapi, ingat nak beli satu lagi.....)


            
Oklah....Tu je nak citer.....Harap-harap, checlist nie sedikit sebanyak dapat membantu ibu-ibu yang akan bersalin macam LLK......Tak lah pening kepala, kan....kan...kan.....

~BYE~