Kamu-kamu Yang Comel

Monday, March 11, 2013

Trimester ke-3 | Pembawakan Budak |



Korang masa pregnent pernah tak kena penyakit pelik-pelik?




Sejak pregnent 2-3 bulan aritu dah perasan dah kena penyakit nie......Penyakit ni macam misteri sikit sebab ianya selalu berlaku masa pregnent je.....Pas dah bersalin, penyakit tu hilang sendiri........Mak kata tu pembawakan budak......



Sekeliling leher n sekitar kawasan #### jadi kering...macam melepuh / melecur.....Kulit jadi kering giler mcm kulit orang tua.....dan SANGATTT lah pedih dan perit bila bergesel dengan pakaian, huhu.....



Aritu LLK ngadu kat en.suami......En.suami suruh sapu ubat farmasi je sebab dia kata maybe penyakit kulit cam kurap ke gatal-gatal ke....Yuckkkk!!!!!!!.............WTF!!!!



Lepas 3-4 hari LLK sapu ubat yg beli kat farmasi tu, kulit jadi semakin teruk.....Jadi hitam cam melecur teruk.....Lagilah LLK tak selesa especially time tido...huhu..



Last2, LLK sapukan vaseline kat seluruh area yang kering tu.......Sekarang, kat area leher cam dah kurang sikit kering....cuma kat area #### jelah yg cam kritikal sgt.....Tak larat nak sapu vaselin banyak2 kali terutama masa kat office.......Segan mak tau, huhuhu......




Masa pregnentkan anis, LLK kena gatal-gatal seluruh badan,...serius...gatal tahap gaban....Kulit kat perut bertukar warna jadi hitam.........Gatal pulak tu..........sepanjang malam dapat tido- tido ayam je.......Tergaru-garu mak tau.....Dah macam kera kena belacan........Bila jumpa doktor, doktor kata tak der ape2..kat tepi bibir pun cam kena kulit kering sampai mengelupas......Tapi kena sikit je.....Doktor hanya suruh sapu losyen....tapi, tak elok2 jugak.....grrrrrr......




Ibu-ibu ngandung yang tengah baca blog LLK ni pernah kena ke penyakit pembawakan budak macam LLK tengah alami sekarang ni?




update: Sekarang penyakit tu menyerang kat area pelipat......benciiiinya......




SABAR....SABAR...SABAR dengan dugaan yang diterima.....Walaupun diri sendiri taklah setabah mana pun, huhu..........

2 comments :

  1. sis..sy skrg ni dh 37weeks...sejak masuk 8bulan aritu sy pon kne penyakit gatal2..gatal dia mmg xleh blah..makin digaru makin gtl..garu kat cni, kejap2 tmpt lain pn gatal gk.mmg 1 bdn..xtahan sgt...terpaksa la tahan mcm tu je..semoga ilg la gtl ni pas bersalin huhu

    ReplyDelete
  2. agak-agak cik cammy lia ni dah bersalin ke belum ye....hehe...

    saya memahami keadaan cik cammy lalui tu sebab dah pernah alami.....serius sangat gatalllllll....macam ada benda merayap-rayap kat satu badan......Sampai satu tahap rasa cam nak nangis je....

    ReplyDelete