Kamu-kamu Yang Comel

Tuesday, January 29, 2013

Petua Mudah Bersalin

 p/s: untuk rujukan LLK and bakal2x ibu yang bakal bersalin nanti........ (^_^)


Source: DISINI  dan SINI
  • 2 minggu sebelum bersalin, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga  


  • Bila dah start sakit nak bersalin, telan sebiji telur mentah 


  • Selain telur mentah, boleh minum milo/ susu/ kopi yang dah dibancuh dengan 2-3 sudu marjerin untuk laluan cepat terbukak. Sebelum minum, baca selawat nabi, al fatihah & doa nabi yunus 

  • Rebus epal hijau pastu makan masa tengah sakit tu... 


  • Amalkan baca surah Maryam 


  • Masa dalam labour room, banyakkan baca doa nabi yunus berulang kali serta "Ya Fattah" banyak2 kali supaya laluan bayi cepat terbuka n kurangkan rasa sakit 


  • Minum air selusuh 

  • Amalkan minum air kelapa hujung2 nak bersalin. 

  • Makan kurma dalam bilangan ganjil 

  • Banyakkan berjalan, jangan malas. 

  • Amalkan makan sayur bendi. kalau boleh hari2 
 

  • Untuk senaman pulak, masa kat bilik air duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan lahan. Buat banyak kali. Boleh dibuat apabila usia kandungan 38 minggu ke atas. 

  • Duduk bersila, temukan kedua dua tapak kaki, pegang jari2 kaki tu pastu tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina. 

  • Masa meneran dalam labour room, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina koyak/ koyak banyak.

  • Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling lubang faraj untuk melembutkan bahagian tersebut, so takde mudah koyak/ koyak banyak. 

  • Petua dr Fadzilah Kamsah, rajin2 main dengan janggut suami.. 

  • Masa tengah sakit tu, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit makin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2. 

  • Baca surah Al Insyiqaq ayat 1-4 

  • Baca surah Abasa ayat 20

  • Baca surah An Nahl ayat 78 

  • Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Bari, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali then hembuskan dalam segelas air. 


  • Banyakkan "bersama" ketika nak dekat due date.






 Jom makan buah limau sambil2x nak menunggu kan jam ni pukul 5.30petang (^_^)

1 comment :

  1. Salam..airis tertarik ngan ayat nih 'Petua dr Fadzilah Kamsah, rajin2 main dengan janggut suami..'...hehe nak cube la nanti

    ReplyDelete