Kamu-kamu Yang Comel

Thursday, January 3, 2013

My Pregnency | Check-up Antenatal @ 24W 4D

Pagi tadi LLK ada rutin check-up kat klinik....................Macam yang dah dijangka, berat badan naik mendadak sebanyak 3.7kg.......Bulan nie LLK asik makan sedap-sedap jek.........Badan dah macam donut gebu yang dipam-pam, hahaha.............LLK punya Hb pun di tahap nyawa-nyawa ikan....Ngam-ngam Hb 11.0....... BAGUS!!!!! huhuhu........


Makan selera ye dik???? Entah ler nurse......Saya makan macam biasa je...lauk pun biasa-biasa je nurse.........huhu ......
 
Nurse-nurse.....yang 3.7kg tu ko tak ambik kira sisa kumbahan yang dah 3hari dalam usus besar aku nie.........Tu mau-mau sekilo kot agaknya, kahkah.......


Letih telinga omak nie kena tazkirah ngan nurse.......

  • Tak digalakan minum teh, nescafe, kopi, minuman coklat sebab minuman nie akan menyebabkan vitamin tak dapat diserap dengan baik....... 
  • Kena kurangkan pengambilan makanan yg tinggi karbohidrat, gula,garam,msg, fastfood, huhuhu.....
  • Kena ambik lebih makanan yang tinggi zat besi..Cth: Kangkung, hati, kerang (eeee, LLk memang tak makan benda-benda nie, huhuhu)
  • Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap...............(LLK punya konsep makan kena kuantiti yg banyak......Sebab MALAS nak makan acap-acap kali...Banyak benda nak buat, hihihi.......
  • Kena banyak minum jus buah-buahan dan plain water (Jus buah mahal lor kalau beli kat foodcourt.....Konsepnya, kena berjimat cermat)

Sebelum nie, nurse bagi obimin.......Tapi disebabkan Hb LLK dah 11.0 (Hb bawah dari 11, boleh kena anemia) so, nurse bagi 4 jenis vitamin...Iron Tablets, BCO,lagi satu lagi tak sure ape benda nama dia dan vitamin C...(Tapi vitamin C kena beli sundiri.....Stok ubat kat klinik dah habis......entah ape2x tah diorang nie).....




Hujung bulan nie, kena minum air gula lagiiiiiiiiiiii!!!!!!!........Kena buat ujian tirod, ujian darah, dan apetah lagi 2 lagi ujian......Banyak betul..................mmmmm.........


2 bulan lepaskan saya dah minum air gula......Berapa banyak kali nak minum nie???

Kali nie punya prosedur pesakit kena buat ujian nie sebanyak 2x puan........


~Chi Shin~


Nie memang sengaja nak bagi pesakit kena kencing manis ke ape..Aku buat check-up kat spital swasta dulu pun tak der lah minum air gula sampai 2x.........Check-up kat klinik kerajaan memang banyak songeh......Udah ler arini pesakit ramai (yang checkup perut lah, checkup anak lah)...Aircond tak der, kipas tak der....Berpeluh berjeruk baju aku arini. 


Yang paling bengang, laki sape tah kat dalam klinik tu tadi.....Dah lah dia duduk kat kerusi yang LLK duduk sebelum pi buat urine test.......Tak nampak ke, beg aku ada kat kerusi tu......Sengaja aku berdiri lelama kat depan dia..............Haram tak nak bangun.....B.*.D.*H!!!!!!!



Lain kali nak temankan bini, pi tunggu kat kerusi luar klinik tu................Jangan sesak kan ruang yang memang dah SESAK!!!!  Ada otak, cuba lah pakai sikit...grrrrrrr



Dah lah...Tu je.......Jumpa 23.1.2013, 30.1.2013 dan 4.2.2013 nanti....~BYE~



0 comments :

Post a Comment