Kamu-kamu Yang Comel

Monday, December 23, 2013

Cara-Cara Menggunakan Waffle Maker Takada


Saje je gediks nak buat tutorial cara-cara nak menggunakan Waffle Maker especially cap Takada........Jenama apa2x pun lebih kurang sama je cara penggunaannya.....



Jom belajar buat waffle sendiri kat rumah (^_^)

 1. 'On' main plug. Panaskan WM anda seketika sebelum batter di tuang ke dalam WM


 
2. Setelah WM anda dah panas, bolehlah masukkan batter anda ke dalam WM



3. Biarkan seketika sehingga permukaan waffle anda berlubang-lubang atau berbuih




4. Tutup WM anda dan tunggu sehingga lampu hijau menyala......




5. Siap sedia untuk dimakan....



Resepi Mudah ~ Waffle Home Made





Korang semua nak tahu barang apa yang ada dalam kotak INI ???



sila angguk kepala, hehehe!!!!!




ok3x......







Sunday, December 22, 2013

Good Morning

Salam Ahad and good morning semua......

Tuesday, December 10, 2013

Ubat Cacing

Korang pernah makan ubat cacing???



Tak pernah makan ubat cacing!!! Kenape tak makan???



Ok2x...Hari nie LLK nak share pengalaman pasal ubat cacing.....




Sila ambil perhatian!!!!
 Sekiranya korang ada alami masalah macam saya nie, better ambil perhatian lebih....Nampak macam remeh tapi, sangat mengganggu rutin seharian kita ...Sekiranya korang mengalami gatal-gatal pada badan menjelang petang  atau malam kemungkinan korang mengalami jangkitan cacing...




LLK masa mengandungkan Aina memang alami alahan pada kulit disekitar kaki yang teruk.......Kalau laki sendiri pun geli tengok kaki bini, apatah lagi orang lain yang tengok (So saddddd tau)





Serius gatal....




Kadang-kadang garu ter over dos sampai luka.....

Selalunya LLK akan sapu dengan krim econazine pada tempat yang gatal....Tapi tak jalan pun........

Mandi pakai sabun anti bacteria pun sama jugak (Siap gonyoh dengan span ok).......





Akhirnya.......





Masa LLK berpantang kat rumah mak aritu, makcik yang mengurut LLK masa pantang tu bagitahu LLK ada masalah cacing......OMG!!! 
  

Dah tua-tua bangka macam nie pun ada masalah dengan cacing ke, huhuhu........


Makcik Umi tu senyum je bila dia tengok muka aku macam percaya tak percaya je cakap dia.......Makcik tu sambil urut-urut kat area perut aku dia pun kata:-


Makcik : Awak nak dengar bunyi cacing dalam perut awak ni?
LLK  : Boleh dengar ke cik???
Makcik : Boleh....
(Sambil diurutnya perut aku kat area usus besar) Sekali tu ada bunyi grrrrrrr......
                 
Makcik : Tu bunyi cacing awak lah tu.....
 
Setiap kali diurut kat kawasan usus besar tu mesti ada bunyi grrrr...kuat pulak tu...macam nak bagitahu jangan usik-usik dia kat situ..........Scary gilerrrr 




Pagi tu jugak paksa abah belikan ubat cacing ZENTEL......


Actually, Zentel nie senang nak cari kat mana-mana pasaraya...Juga dijual dalam bentuk tablet dan cecair 


Cecair


Tablet
Setakat nie, saya dah 2x makan Zentel (1st masa bulan Mei 2013 and 2nd pada 2minggu lepas)...Kalau dulu, asik nak menggaru je  tapi sekarang alhamdulillah, masalah gatal-gatal pada kaki saya dah hilang......Magik kan......



Ai suspek mesti cacing-cacing tu semua dah kena flush!!!!!!



Misi dan Visi selepas ni nak bagi Anis, en. laki, mak, abah N adik-adik makan ubat cacing...Kami tak mahu berkongsi hidup dengan parasit bernama CACING.. (^_^)




 Info berkenaan jangkitan cacing juga boleh dibaca di blog SINI, SINI,  dan SINI





Sekian cerita dari saya......~BYE~








Monday, November 25, 2013

Ape lagi nieeee!!!!!!!



 

Barang dah sampai....Tak sampai seminggu oder, hari nie dah terima....Sebab tu LLK tak ragu2x shopping kat Groupon.......Sekarang ni penghantaran barangan siap sekali dengan kotak......Kelasss ko cik Jah!!!!!




Asik shopping online je ko ni ye.........Benda apa pulok ko beli ni ha LLK????? 





Kihkih.......Mana boleh bagitahu sekarang.......
Tak suprise lerrrrr............
Tunggu cuti hujung minggu baru on kita punya next project ok....



~BYE~

Home Made Popcorn

Inilah secretttt project yang pernah diceritakan dalam entri INI...(Kecoh betul)



 Buat susah-susah je kan....Walhal, boleh je beli kat pasar malam RM 1.50 sebungkus.....




TAPI



 Saje suka-suka buat popcorn nie dengan Anis ........Boleh jimat duit poket hujung-hujung bulan........And yang paling penting, boleh asah skill memasak kita kat dapur (^_^)



Meh!!! Nak kongsi resepi Home Made Popcorn


Bahan-bahan
Jagung
Marjerin/ Minyak masak
Gula Pasir
Sedikit Air



 Semangkuk kecil jagung kering (LLK beli kat Jusco.Sukatan, LLK guna mangkuk dadih yang comel tu)
 Cairkan 2 sudu besar marjerin. Bila marjerin dah cair masukan jagung kering yang dah dibasuh. Pastikan Jagung ditutupi dengan marjerin


Kecilkan api dan tutup kuali dengan penutup periuk macam dalam gambar nie.....Tunggu sehingga jagung meletup2x.....Bila dah stop bunyi meletup2x tu, bolehlah padamkan api.....



 
Dari semangkuk kecil jagung,,,,Dapat sekuali penuh........Happy betul budak-budak bila tengok mak dia buat popcorn sendiri kat rumah......(^_^)

Keluarkan popcorn dalam kuali tu ke bekas lain.........





Dalam kuali yang sama, kita buat caramel......Sukatan LLK guna 5 Sudu besar gula pasir.....Masak gula bersama sedikit air....Kacau gula sampai warna bertukar perang.... Api guna yang sederhana je....Jangan  overdose masak gula tu sampai hangit......kang, rasa dia pahitttt (berdasarkan pengalaman buat puding caramel)




 sira caramel dengan popcorn yang kita asingkan tadi.........




Siap sedia untuk dimakan depan tv.....




~Selamat mencuba~ 
 

Friday, November 22, 2013

Sos BBQ Rez-K



1-2 minggu lepas LLK ada beli sos BBQ homemade dari officemate.........Kira macam sos perapan instant...

Menjimatkan masa LLK untuk nak sediakan dinner masa hari-hari bekerja.....

Boleh tahan sehingga 1 tahun kalau di simpan dalam deep freezer......Dan yang paling best sos ni kalau simpan dalam deep freezer, ianya tak membeku macam  batu......MAGIC betul!!!!!

So, masa nak guna keluarkan je sos dari freezer dan marinate je ayam/ daging....Tak perlu tambah garam or gula.......Mudah je kan

Setakat ni , LLK dah 2x buat ayam bakar menggunakan sos BBQ Rez-K....Tapi, tak sempat nak ambil gambar....Lapar punya pasal.....Apa pun tak boleh,,,,, huhuhu......

Rasa dia just nice......Ada rasa manis-manis, pedas-pedas.......Budak-budak mesti suka......Yang paling penting, laki LLK makan tanpa banyak bicara (eh, klasiknya ayat aku, kahkah).......Kalau makan laju and senyap je tu maksudnya sedaplah tu......kihkih.....


Sape-sape berminat nak try sos BBQ Rez-K ni, bolehlah contact no seperti kat dalam gambar tu.......Sos ni limited stok....So, sape cepat dia dapat.......Kalau lambat, kena tunggu stok baru sampai.......



#p/s: next time LLK tepek gambar ayam BBQ k......
~BYE~

6th Maternity & Children Expo@ Midvalley

Salam Jumaat uols......

Hari nie kat Midvalley ada Expo Maternity & Children Expo......

http://4.bp.blogspot.com/-LuwylacQWE0/Umh0_mSiyVI/AAAAAAAAQuI/YEx9zAa1Q5Q/s640/131122-6th-maternity-children-expo-2013.jpg

Officemate LLK yang ngandung-ngandung tu sukalah hari nie sebab boleh shopping barang baby.....


Yang tak ngandung pun still boleh shopping2x untuk anak buah, anak manakan sama si kucing belang....




 



Hasil shopingan kat expo tadi......Sorrylah wahai anak.....
Mama mampu beli nie je untuk kamu (Duit dah nak kering kontang).
Bolehlah.....Daripada tak der langsung kannnn (^_^)

Thursday, November 21, 2013

Secret Project~ Shhhhhh!!!!

Semalam bininya beriya menunggu en. suami beliau dalam kete kat carpark.....Nak dekat 30minit menunggu, sekali dapat sms..........Rupaya beliau masih bermeeting kat putrajaya sana tu...........Berpeluh mak menunggu dalam kete.....



Untuk mengisi masa lapanggggg yang ada, kita isi dengan aktiviti window shopping kat Jusco.....(Macam takde tempat lain nak pergi).....kihkih.....

Tak beli apa pun (konon)..............Tapi semalam, saya beli:-

 Sumber: Google



 Sumber: Google


http://www.scs-labs.com/images/soft%20brown%20sugar%202.jpg
Sumber: Google       


Secret project akan dijalankan pada cuti hujung minggu nanti..........Dah sucsess nanti, maka akan adalah entri terbaru pasal Secret Project nie, kihkih.......


Ok, tu je nak bagitahu...........~BYE~





Lawak Malam Jumaat (18sx)



Jangan serius sangat ok.....Just lawak-lawak petang khamis yang boring amat ni..... (^_^)

Resepi Mudah~Macaroni Goreng



http://2.bp.blogspot.com/-Z75ZUY3MdGw/T8cFXIbN_4I/AAAAAAAADk8/J6YlyUvyDHc/s1600/1.jpg
gambar: Dari En. Google



 
Bahan-bahan
Bawang merah (cincang)
Bawang putih (cincang)
Daging/ ayam kisar (saya guna jenama ramly)
3-4 Sudu besar Sos spagetti with muchroom (jenama kimball)
Sawi / Mix Vegi
Garam
Gula
1/2 Kiub Ayam (Jenama Maggi)
Minyak masak/ olive oil  untuk menumis
2 sudu besar cili boh(Saya guna cili jenama Puteri)
2 mangkuk kecil macaroni (anggaran untuk 3-4 orang makan)
Air (Semangkuk kecil)
Telur (Sebiji)




Cara-Cara
Rebus macaroni hingga kembang (Sila tengok instruction kat  belakang plastik)....Bila dah kembang, tos kan air....biarkan seketika



Panaskan kuali .....Tumis cili hingga garing kemudian masukan bawang merah dan bawang putih....Tumis seketika hingga naik bau.....


Masukan sedikit air.... Bila mendidih,  masukan daging/ ayam kisar, sos spagetti with mushroom, 1/2 kiub ayam, garam dan gula secukup rasa....


pandai-pandai ejas...kalau rasa tawar, bubuhlah garam...kalau rasa masam sangat, bubuh gula sikit untuk nak matikan rasa masam terlampau tu.....


Agak-agak sos  dah mendidih dan pekat sikit, masukan mix vegi/sawi dan macaroni yang dah direbus.....Kacau hingga rata sampai kering....Kalau mahu, boleh masukan telur masa last-last (Buat cam masak nasik goreng or mee goreng tu)


Siap sedia untuk dimakan........



~Selamat Mencuba~

Resepi Mudah ~ Cesar Salad


Bahan-bahan
Salad
Tomato ceri
Smoked Chicken ( Saya beli kat Jusco)
1/2 boil egg (optional)
Mayonis / Sos Thousand Island
crouton ( Potong roti baguette kecil2x dan bakar hingga garing)
Cheese (optional)



Cara-cara
Basuh bersih-bersih salad dan tomato ceri....Toskan air hingga kering dan masukan dalam mangkuk....Masukan smoked chicken yang telah di goreng, crouton, cheese dan gaul rata dengan mayonis or sos thousand Island......Kalau korang suka, masukan 1/2 boil egg or telur rebus.....

Siap sedia untuk dimakan...........Mudah kan..... 


~Selamat Mencuba~

 

Peel Anak-Anak

 Gaya tido tak padan dengan umur yang baru 6 bulan...Nie baby ke ape ni???......So scary movie,,,, huhu







Hari nie kakak anis teringin nak tido dalam buaian......Aina tido kat luar ok.....
Si adik terkebil-kebil tengok kakak dia dalam  buaian......Kalau dia pandai bercakap, mesti dia cakap:-

"Woi kakak keluarlah .....Orang ngantuk nak tido nie"







Gusi saya gatal lah mama.....semua benda pun nak masuk dalam mulut......Jari kaki pun dia masuk kan dalam mulut jugak.......


Sekarang nie, saya suka sangat kekoh (orang belah selatan panggil gigit) besi buaian saya....Rasa macam gigit aiskrim je mama, hahaha

http://doktorbudak.files.wordpress.com/2013/08/swing2.png








Dalam  banyak-banyak mainan, baldi jugak jadi pilihan kakak.......Dengan tak pakai seluar berlari dalam rumah.......Bikin pak ucu bengang jek.....Ucu kata dah macam Shin Chan, hahaha



Macam-macam ragam anak-anak nie....Anak-anak korang macamner pulak???

Tonsil

Lama benor tuan tanah tak buat entri baru.....Nampak sangat kemalasannya, huhuhu......


Ok3x....Tuan tanah mintak maaf.....Hari nie tuan tanah akan buat entri sampai lebam biji mata sebab hari nie beliau sangat B.O.S.A.N........Bos  besar, bos kecik, bos sedang-sedang,semuanya tak der kat office hari nie.....Yang ada pun tuan tanah dengan Asst. Engineer je, huahuhuhu..




So, pagi nie kita mulakan dulu dengan cerita pasal TONSIL......


Korang tahu tak tonsil  tu apa benda???
Meh,,, hakak nak citer.....


Tonsil tu kalau bahasa kampungnya di panggil bengkak / radang yang disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria didalam tekak. Kadang-kadang, bakteria streptococcus juga boleh menyebabkan tonsil tu bernanah.......Kalau tonsil dah terlalu teruk, pesakit dinasihatkan oleh doktor untuk membuat pembedahan.....





Nak dijadikan cerita, 2 minggu lepas LLK kena tonsil......1st time kena tau sampai demam-demam....


Dia punya sakit Allah jelah yang tahu macam mana........Orang tua macam LLK ni kena pun tak tahan....Kalau kena kat budak-budak kecik, tak tahulah nak cakap macam mana, huhuhu




Hari sabtu 2 minggu lepas serius memang dah tak boleh tahan.......Semua benda pun sakit....



Sakit kepala, sakit tekak, sakit telinga, dan yang paling LLK sakit adalah sakit hatiiiiiiiiii dengan en. suami yang marah-marah sebab bininya terbaring dan dia tak boleh nak handle 2 orang budak cute kat rumah...ghhrrrr!!!! 



  Geram punya pasal, paksa laki bawak pergi klinik........Masa jumpa dengan doktor tu LLK cam malu nak  bagitahu sakit apa....
setakat sakit tekak je pun.....Kang tak pasal-pasal doktor kata aku ngada-ngada nak MC, huhuhu.....



" Puan,buka mulut sikit ye...saya nak tengok tekak u"



Bila doktor tengok tekak aku,  barulah dia percaya yang aku nie memang betul-betul suffer dengan tekak aku ni.......



"U got tonsil......Tekak puan bengkak and dah ada nanah....And ur fever pun  tinggi"


 " Doktor, ai nak ubat yang paling kuat...ai nak cepat sembuh.....Kesian kat baby ai tak da sapa nak jaga (konon)"



"kalau macam tu, ai bagi  injection boleh"??


Dengan muka pasrah je angguk kepala.....Hari tu kena sedas kat bontot and dapat ubat antibiotik serta panadol









Macam nilah keadaan tekak LLK masa sakit aritu.....Siap dah bernanah dalam tekak...Baru laki percaya bininya betul-betul sakit....Kalau tak, tak mahu tolong jaga anak langsung.....


So, korang silalah jaga kesihatan masing-masing.....Sekarang ni punya penyakit tak boleh dipandang enteng......Walaupun kita ingat sakit tekak tu macam sakit biasa-biasa tapi, bila dah jadi luar biasa macam nie susah pulak.......




Antara gejala radang tonsil ialah :-
1. Sakit tekak yang kadang-kadang teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang-kadang sangat tinggi
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
5. Suara garau atau hilang suara
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.
7. Mulut berbau busuk
8. Berdengkur waktu tidur


Sekarang saya dah sihat......Yehhh!!! Boleh lompat bintang (^_^)