Kamu-kamu Yang Comel

Wednesday, December 19, 2012

Susu Formula yang pernah Anis minum



Masa umur 8bulan++, LLK dah mula campurkan susu formula milk (FM) dengan Breast Milk (BM)......Sebab masa nie, stok EBM tak cukup untuk anis......Sepanjang LLK bekerja, anis kena minum susu jenama Snow....Time mama balik kerja, baru bagi BM kat anis.......



Bila anis umur 1tahun 6bulan, atas nasihat doktor kami tukarkan susu lain ......Sebab masa nie, anis kena cirit birit yang sangat teruk...... Sampai merah bontot & tut...tut...Walhal, masa cuci T*H* tu tak derlah gonyoh kuat sangat pun.........Mak kata anak LLK nie nak beralih bulan............



Merata klinik kami pergi...........Yelah,kitaorg kesian sangat tengok keadaan anis .......Asik menangis......Sakit sangat agaknya.....Paling kitaorang kesian, menggeletar kaki dia menahan sakit masa nak kencing..........Memang kesian.......Macam-macam jenis lotion(dari yang semahal-mahalnya beli kat farmasi  hingga yang beli kat klinik & hospital) semua dah cuba tapi semuanya PEDIH...Meraung anak aku, huhuhu.......



Last-last, kawan mak suruh try krim organic jenama BUDS.......Pagi sapu, tengahari merah-merah kat bontot ngan tut...tut...dah surut..........Anis pun dah tak menangis lagi......Actually, krim nie sangat bagus........Memang LLK syorkan para ibu untuk cuba krim nie......Kalau rash dah kritikal sampai luka-luka, better pakai yang kaler biru+putih....Sebab krim jenis yang nie ada tambahan prebiotik.......luka pun cepat sembuh (^_^).......







Selepas dari kejadian tu, kami bagi susu Anmum essential.......Alhamdulillah, anis suka sangat susu nie........So, kami teruskan sehingga anis 3tahun++.......... 




Selepas tu, pernah juga bagi anis susu dutch lady 123....Tapi, anis tak serasi........(Officemate ramai yang bagi susu jenis nie kat anak diorang......Ok je anak diorang....) So, terpaksa kekalkan susu anmum......





Sehinggalah baru-baru nie, LLK cuba bagi Dumex dugro.........






Ok, tu je.....~BYE~

0 comments :

Post a Comment