Kamu-kamu Yang Comel

Monday, December 31, 2012

Persiapan Menyambut Tahun Baru 2013

Hotel kat sebelah office LLK tengah buat persiapan tahun baru.......Penuh belon dalam kolam renang............macam nak buat party buih belon jek...hahaha....


swimming pool penuh ngan belon (^_^)




Eventho LLK nie org KL tapi, family LLK tak pernah pun celebrate new year kat dataran merdeka or putrajaya.....Sekadar tengok bunga api dari laman rumah ader ler, ngeh...ngeh..ngehh......


Bagi kitaorang, tahun baru tu sekadar perubahan angka dari 2012 ke 2013 je.......Tak der apa-apa makna pun.........Lagipun, tak kuasa kitaorang nak bersesak-sesak sampai berpeluh ketiak2x nak menunggukan detik 12 tengah malam tu........ 


Lepas tengok bunga api, terus ZzZzZzZz....................




Korang sambut tahun baru ke or korang pun macam LLK gak????  Selamat Tahun baru ye korang..

~BYE~

My Pregnency | 24 Weeks



Kandungan sudah 24 Weeks bersamaan dengan 6 bulan........Bayi semakin aktif menendang..............Dan perut ku semakin membesar dan membesar.......adehhhh!!!!!....Tapi, orang di sekeliling cakap perut LLK kecik..Tak macam perut 5-6 bulan.......


Tak kisah lah perut besar mana pun..........sebab nie bukan pertandingan perut sape paling besar or pertandingan sape beranak dulu, hahaha........Perut yang sebesar sekarang nie pun dah cukup berat nak bawak kehulu kehilir, huhu


Yang pasti, baby kat dalam tu sihat, sempurna cukup sifat & mamanya dipermudahkan masa bersalin cukup lerrrrr............



Sekarang,pergerakan semakin terbatas..............Masa kandungan 4-5 bulan aritu, LLK jalan laju jek....Still boleh duduk bersila kat bawah workstation.........Repair cabel pc yang problem........Member sebelah tengok pun gelak, hahaha............



TAPI, sekarang jalan pun dah slow macam penguin.......Kalau tengok tv sambil baring2x tu, bila nak bangun balik memang problem.............Dah umpama macam kura-kura terbalik yang susah nak bangun balik, hahahaha.........



Kura-kura terbalik






Another 3 month to go.......Chayok!!chayok!!!!  ~BYE~

Sunday, December 30, 2012

Apo Kono Eh Jang - Ac Mizal Ft. Fida

Lirik Lagu: Apo Kono Eh Jang - Ac Mizal Ft. Fida 





Jang oh Jang
Mano pulak poi eh budak 
bertuah ni
Sonyap yo
Siaplah jang oi
Kobau tu tak boghi makan lai



Batu kikir jambatan bosi
Gulai udang sebelango
Cubo omak fikir dalam hati
Ayo ni bujang sudah lamo aih


Listen up
Listen up
Listen up



[AC Mizal] Rap:
Apo kono eh jang, tengoh malam telanjang
Eh ko dah bosar panjang
Napo duduk tolontang
Polik bonar bunyi ae
Macam da tak perlu hei
Tapi cubo ko dongar, ini pokaro bonar
ko tongah Ko topi kobau ko pon dah mati
Korek tanah masuk lai dokek Kuala Pilah
Eh ko tengok muko dulu muko ko pon dah bebulu
Poi cukur la dulu, badan ko bau lombu


Chorus:
Apo kono eh jang kau monong ajo
Orang ke bulan ekau di mano
Muko berpoluh apo teghosa
Carian ubek penawa duko

Poilah mandi hari dah tinggi
Jangan temonung menoman tanggo
Ke sawah kito menuai padi
Apo dikonang pekaro yang sudah



Apo kono eh jang, apo dikonang



Si milah kau gilokan
Orang dah masuk meminang
Mano den lotak muko
Kondak kau jang diambik orang
Biar omak cari an lain
Ompuk orang jangan diidam


Listen up
Listen up



[AC Mizal] Rap:
Dah den kobar an dulu
Dongarlah cakap cikgu
Banyak-banyak membaco
Bosar nanti bojayo
Cordik macam anak tok wan
Sobolum jadik kayo, jangan malas bokojo
Kono kuek osoho
Masak lomak cili api, minum kopi, cicah roti
kocik pogi mongaji bosar jadi montori
Eden ado berposan janganlah ketinggalan
Hidup ado panduan Al-quran jadi pongangan


Ke jelobak ke jelobu
Tuai padi tigo tangkai
Kato ombung den…
Kato ongah den…
Kato ocu den


[Ulang Chorus]


Dah den koba an dulu kumpo kan 
duit

Pinanglah copek ini kau tangguh an
Ke sawah kito mengumpo belanjo
Bekonan den si milah buek menantu


Apo kono eh jang, apo dikonang

Apo lai kau sosakan
Menghaung tak ado guno
Milah kawin minggu dopan
Melopong kau jang putih mato
Jangan lai dikonang konang
Asik dikonang merano badan


Asik tekonang merano badan
Asik tekonang merano badan


Bekocak air di boting
Limau manih betaruk mudo
Bio becacak koghih dan lombing
Putih kuning den tarik juo


Apo kono eh jang, apo dikonang
Ooooo...

Breakfast pagi ni


Pepagi buta lagi anis dah kejutkan mama dia ...


" mama, anis lapar...Nak makan"


Alahai...kesian pulak....Tu lah...semalam tak nak makan nasi.....Mama suapkan nasi , dapat masuk mulut 3 suap je....lepas tu dah tak nak dah.....Asik makan benda mengarut je (keropok kentang, kacang, coco crunch).........


" Anis nak makan donut tak????Mama buatkan donut ek............


D.O.N.U.T....!!! Nak...Nak....







Kuih kegemaran Anis....Sukatan main ikut suka je........dapat lah 17 ketul......Resepi boleh rujuk SINI.....




Ada lebihan nasi semalam .....So, pagi nie buat nasi goreng kampung...........





Ok, tu jek....Selamat bersarapan....~BYE~

Saturday, December 29, 2012

Kebaikan Minum Susu

Masa pregnent anis dulu, LLK tak boleh minum susu tepung.......Tekak tak boleh terima rasa susu tu.........Tapi, kalau minum soya bean boleh je............ Tapi, nak jenama YEO'S je.....Jenama lain ai tak nak (memilih betul)..... 2nd Pregnency nie, LLK tak der problem dengan susu tepung.........So, kali nie LLK minum susu Anlene........LLK minum masa cuti hujung minggu je.....Hari-hari biasa macam tak lalu pulak nak minum......Yela, tak kan lepas dinner tu minum susu (dahlah memalam aku bedal nasik).....Ada terkangkang kekenyangan aku kang, hahaha........... Kenapa LLK minum susu Anlene? Kenapa tak minum susu khas untuk ibu mengandung? Sebabnya, pada pendapat LLK kalsiumkan boleh diperoleh dari produk tenusu contoh: keju, yogourt, susu dll.......So, tak kisahlah susu jenama apa pun...Semuanya sesuai untuk ibu ngandung.....(Kecuali susu pekat manis....). Lagipun, susu khas untuk ibu ngandung agak mahal dipasaran........LLK kan kedekut suka bebelanja secara berhemah, kikiki...........  2nd pregnency nie baru sekali je kena cramp kat kaki.......Kalau 1st dulu, selalu sangat kena.......Masa tido kena, masa drive pun kena.......Tak agak2 langsung.....huhuhu...  Oklah..banyak pulak aku membebel...Jom baca kebaikan minum susu 

1. Mengelakkan osteoporosis, hipertensi dan kanser kolon.

2. Meminum susu juga boleh melindungi dari kerosakan gigi dan masalah kaviti. Anda perlu galakkan anak-anak meminum susu coklat selalu. Tidak ada rekod kerosakan gigi kerana minum susu dengan perisa coklat.



3. Lemak susu tidak memberi apa-apa kesan kepada kegemukan sebaliknya terbukti bahawa mereka yang kerap minum susu menjadikan badan lebih langsing daripada mereka yang tidak mengambilnya. Susu memberikan banyak vitamin dan mineral untuk memastikan sentiasa sihat dan cergas.



4. Susu adalah anti-asid yang sangat baik. Minum segelas susu apabila mengalami pedih ulu hati dan ia mampu menenangkan paip makanan dari keradangan. Minum susu tetap akan mencegah ulser perut dan masalah perut yang lain.



5. Dengan meminum banyak susu dapat menghasilkan kekuatan pada tulang, gigi, kuku, dan rambut, kerana ia sarat dengan kalsium yang membantu badan menjadi kuat dan fleksibel.



6. Susu boleh menjadi pembuka baik perut terutama jika lewat makan. Meminum susu juga boleh bertindak sebagai perangsang awal.



7. Dengan mengamalkan meminum segelas susu panas sebelum tidur dapat menenangkan saraf dan melonggarkan otot-otot tegang supaya anda dapat tidur lebih cepat. Cara ini dapat membantu anda selepas seharian penat bekerja.



8. Minum susu boleh menyejukkan badan dan mengekalkan tahap air atau cecair dalam badan anda. Penggunaan susu selepas latihan berat badan boleh mengisi sistem dengan cecair badan yang hilang semasa senaman.



9. Susu juga dapat mengurangkan gejala PMS (Pre-Menstrual Syndrome) kerana ia merupakan pelega atau penenang tekanan yang hebat dan juga meningkatkan tahap tenaga anda.



10. Susu penuh dengan nutrien. Badan anda memerlukan nutiren untuk beroperasi dengan betul. Ia mengandungi vitamin (untuk sel-sel darah merah), kalsium (untuk tulang yang kuat), karbohidrat (tenaga), magnesium (untuk lentur otot), fosforus (untuk mengambil kesempatan tenaga), kalium (baik untuk sistem saraf), protein (untuk proses pertumbuhan dan penyembuhan), riboflavin (untuk kulit sihat dan berseri) dan zink (untuk meningkatkan sistem imun).  Sumber--> Facebook

 

Friday, December 28, 2012

Popeye ( 3 Mall ) Only @ RM18






LLK beli dari minggu lepas lagi.....Tapi, baru semalam redeem kat Midvalley (Sebab dekat dengan office pun ). Promotion nie still ada lagi kat LIVINGSOCIAL SINI dan SINI




LLK rasa murah dah promo nie....Sebab sebelum nie makan kat outlet The Mines, LLK ambik set  (tanpa air) 1pcs chicken+1 pcs tender chicken+biskut+mash potato pun dah RM7.90++



Promo nie korang boleh pilih nak dine-in or take-away kat 3 outlet sahaja:-

Midvalley
Sunway Piramid
The Mines Shopping Mall
  



Dan korang akan dapat :-
- 2pc Chicken
- 2pc Fish
- 1 Chicken Rice Bowl
- 1 Large Side
- 2 Large Soft Drinks

En. suami sangat suka ayam goreng popeye nie....Katanya tak pedas sangat.....dan yang penting, tak sakit perut lepas makan (macam makan ayam goreng kat  tut...tut...)


Side dish LLK pilih mashed potatoes.....Rasanya sangat marvelous and tak mau kongsi ngan sape2x pun, hahaha <--------t .a.m.a.k=".a.m.a.k" span="span">


Chicken Rice Bowl tu portion sangat banyak..........Nak meletup perut aku makan semalam.................Tapi, cepat rasa muak ler makan nasi ni.....En. suami pun cakap macam tu gak


french fries kat popeye pun sedap gak....Fries dia macam fries prosperity burger tapi jenis straight cut....Nyummie!!!!...(Tapi, LLK tak beli lah semalam)....Kalau korang rajin,boleh baca ENTRI sebelum nie