Kamu-kamu Yang Comel

Friday, November 30, 2012

Tutorial | Cara Untuk Link kan Post Pada Tab Menu

Saje je nak share tutorial nie kat korang-korang yang tak tahu macam ai.....Sebelum nie, dah pernah cuba buat menu tab...Tapi, ai tak reti nak link kan semua entri/post dalam satu menu tab....Sadis kan :-(



So, ai pun trylah buat-buat pandai..........Habis semua benda ai try tekan.........Tapi, tak berjaya pun..............hahaha.............



Last-last, jumpa pulak tutorial NIE kat google.......Kesian kat ai..2hari 2malam pening lalat, hahaha......Barulah berjaya linkkan post tu semua dalam satu menu tab.............(macam mana lah ai nak belajar codding kalau perangai macam nie, huhuhu).............Silalah ye baca......Jangan malu-malu :-)




Pastikan setiap kali post/ entri yang di publish di labelkan. Kalau korang tak labelkan, tak bolehlah nak link kan post ke tab menu: Contohnya





Step 1: Sign In dashboard and klik ke page



Step 2 : Klik new page and pilih web address



Step 3 : Bubuhlah tajuk tab menu yang korang nak tulis tu and link kan URL post yang nak di link...And Save...link URL boleh tengok contoh di step 3a





Step 3a : Cara nak dapatkan URL link




Step 4: Jadilah macam nie nanti......Selepas tu, pilihlah mana yang korang nak letakan tab menu tu.....(Nak letak kat atas ke, kat tepi ke.....kat bawah ke)





~Selesai~







Next entri: rahsia yang nak dikongsikan & hasil tangkapan di 4th Maternity & Children Expo
~BYE~















10 comments :

  1. macam mana kalau dah ada tab menu dan nak linkkan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah ada tab menu tu, just pastikan entri yang kita buat di labelkan mengikut tab menu yang kita nak masukan...

      Delete
  2. thanks untuk ilmu berguna. Baru join blog ni. Jom tgok2x. http://isabellaidura.blogspot.com.

    with love

    ReplyDelete
  3. terima kasih . sangat berguna . jemput jenguk http://tazkiyatunalnafs.blogspot.com/
    thank you :)

    ReplyDelete
  4. TQ MRS. LIANA , ILMU YANG AMAT BERGUNA , DAH LAMA KEHAIRANAN SEBAB POST YANG DIBUAT DAN DIBERI LABEL TAK MASUK DALAM TAB YANG DISEDIAKAN....CUBA JANGAN TAK CUBA... NICEE BLOG MRS. LIANA !

    ReplyDelete
  5. kalau dh buat menu tu..cmna kite nk tmbah sub menu dalam tu

    ReplyDelete
  6. klu kite post entry baru kan, mcm mne nk buat supaya entry tu x masuk kat Home kite??? please~~ da pening da ni... T_T

    ReplyDelete
  7. dekat blog saya untuk buat new page takde pun web addres or blank page macam mana... T_____T

    ReplyDelete
  8. terima kasih sangattttt.. menjadi

    ReplyDelete