Kamu-kamu Yang Comel

Monday, September 19, 2011

Nasi Kebuli [Bunyiknya agak pelik tapi sedap]

1st time LLK makan nasi kebuli nie masa kenduri kawin SIL baru baru nie di Terengganu...Sebelum ni tak pernah makan pun.....hanya pernah dengar dari MIL tentang kelazatan nasi kebuli ni. Orang pantai timur rasanya mesti tahu nasi nie sebab famous masa kat kenduri kawin........Orang luar macam LLK nie memang tak tahu.

Masa mula2x dengar dulu bunyi macam begoli/ beguli/ beguni/ bebuli, huhuhu.......Bila search kat google sekali keluar nasi benggali dah.....Tak putus asa, LLK cuba search lagi dan akhirnya JUMPA juga......Rupa2xnya nasi tu adalah nasi kebuli. Kesian kat aku...Memang sah2x mak kau ni sound trouble, huhuhu........


Nie lah rupanya nasi yang LLK makan aritu......Walaupun warna nasi nie tak berapa nak menarik hati  tapi rasanya serius sedap. Makan tanpa lauk sampingan pun dah cukup sedap...... Ada 2 version resepi nasi kebuli nie yang LLK jumpa kat beberapa blog.(resepi 1 : pakai rempah ratus w/out use coconut milk manakala resepi 2: pakai rempah ratus dan menggunakan coconut milk)....Cuma tak tahu yang mana satu betul & sedap.......Kalau kawan2x kat sana tu tahu nak masak  nasi kebuli  yang betul, share lah resepi dengan LLK ye ;-)

0 comments :

Post a Comment