Kamu-kamu Yang Comel

Sunday, April 24, 2011

Alahai Cek Mek Molek

Selalunya cuti hujung minggu sama ada hari sabtu atau hari ahad merupakan hari untuk LLK mengasah bakat terpendam dalam membuat kuih-muih, heheheh...... Hari nie, LLK  try buat kuih cek mek molek… 1st time nie try buat kuih nie ;-) .Ermmm, kuih nie sebenarnya lebih kurang sama macam kuih keria ( bentuknya macam donut tapi disira dengan gula) cuma bentuknya je yg lain sikit. 1st time LLK kenal dengan kuih nie masa study kat kuantan satu ketika dulu… Sebelum nie memang haram tak kenal langsung ape tah lagi rupa bentuk kuih si cek mek molek. Maklumlah mak LLK berasal dari negeri diselatan tanah air & kuih yang paling popular kat kg mak pun semestinya bukan cek mek molek, huhuhu......

Resepi asal LLK rujuk dari sifu hanieliza. Cuma anggaran untuk ubi keledek je LLK main agak2x sebab En. suami beli 5 ketul ubi keledek bersaiz kecil. Masa tengah2x goreng cek mek molek nie, gas memasak pulak habis…..Apa dahhhh!!!! Nasib baik 7 bijik kuih tu dah siap masak, huhuhu….Yang selebihnya, digoreng selepas gas baru yang dioder tu sampai (nasib baiklah tak lama sangat menunggu gas baru)…

Kuih cek mek nie rasanya lembut tapi tak manis sebab cek mek molek LLK kebanyakannya BOCOR..Abis gula meleleh keluar, huhuhu……..LLK kalau bab2x nak masukkan inti ke gula ke kat dalam kuih memang FAIL.Sebab tu bila bab2x masukan inti tu, mak buat sendiri sebab kalau LLK yang buat alamatnya kuih mak LLK jadi benda lain.Huhuhu, sorry mak ;-(.Takpe, lepas nie boleh cuba and cuba lagi….USAHA ITU TANGGA KEJAYAAN, betul tak ;-)




Resepi Cek Mek Molek

Bahan-bahan
500 gram ubi keledek
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
sedikit garam

Cara-cara
Rebus ubi keledek  bersama sedikit garam sehingga empuk. Toskan airnya & ubi dihancurkan/ dilenyek hancur. Kemudian, uli bersama tepung gandum. Sekiranya adunan terlalu lembek, boleh tambahkan tepung gandum. Masukan gula pasir ditengah2x adunan. Goreng sehingga kekuningan.

p/s: Pastikan gula yang telah dimasukan didalam adunan ditutup dengan kemas. Sekiranya tidak, gula akan bocor & meleleh keluar...

4 comments :

  1. SaLaM LiaNa....

    WaH!~ NaK GaNTi aBG MaT GeBu Ye? HeHe!~ TiBa2 TRiNGiN NaK MaKaN KuiH Tu WLauPuN TaK PNaH MaKaN... (^_____^)V

    ReplyDelete
  2. haii....sy tag awk join beloglist nieh ;)

    http://mynameismryna.blogspot.com/2011/04/siapa-nak-join-beloglist.html

    ReplyDelete
  3. LLK: Yummy yummy.. sedapnyer.. PM penah try tapi lupe kat mane..

    p/s rajin LLK ye..

    ReplyDelete
  4. sis nad: mana boleh lawan dengan abg mat...saya budak baru belajar lorrrr

    Marry ann: tq marry ann. jap lagi saya singgah blog awak.

    PM: kuih nie memang sedap...1st time makan masa study kat kuantan dulu...Masa tu boleh dikatakan tiap2x pagi LLK akan singgah kat gerai beli kuih nie.kira macam dah addict lah.Sampai member pun tegur ' tak jemu ke ko makan kuih nie hari2x?' lagi satu lagi benda LLk addict SATA... ;-)

    rajin sebab lapar PM..Kalau tak lapar, jangan harap LLk nak jadi rajin, hehehe

    ReplyDelete