Kamu-kamu Yang Comel

Wednesday, November 17, 2010

Kisah Hari Raya Korban 2010

Pukul 9.30 malam barulah terkedek-kedek nak sediakan bahan-bahan untuk masak rendang ayam, kuah lodeh, & sambal ikan bilis. Nasi impit aku dah rebus pukul 8.30 mlm tadi..Harap-haraplah resepi rendang ayam aku kali nie menjadi....2 tahun lepas punya rendang ayam rasanya sangat2x hampehhh...sampai sakit perut keesokan harinya..lupa lak nak citer, otw balik kerja tadi, kitaorang menjelajah seluruh taman perumahan tempat kitaorang nie semata-mata nak beli santan..bayangkan mlm nie nak masak rendang tapi santan pulak habis..lastly, dapat gak aku beli santan kat satu kedai borong santan kat area Taman Medan.Tu pun ada seorang hamba allah yang baik hati yang tunjukan aku direction kedai santan tu.. Punya lah jauh mencari santan, hehehe...

Kali nie, nak try masak sungguh2x.Tapi sebelum tu, kena hafal dulu resepi rendang ayam mat gebu, hahaha....punyalah gigih aku masak rendang ni, nak dekat pukul 2 pagi baru siap,huhuhu.... Tapi kali nie aku masak sedap tau. Bukan masuk bakul angkat sendiri ye, tapi adik-adik aku yg rasa rendang nie yg kata sedap..En. suami pun kata tahun nie punya rendang sedap compare 2 years ago..wahhh, kembang lobang hidung aku sekejappp....Apa-apa pun, thanks alot to mat gebu.. Lepas nie, bolehlah nak try masakan lain pulak.

Masa masak rendang tu, lupa lak nak snap pict coz pada waktu rendang tu dah siap masak pun pukul 2 pagi..Dan aku pun bukanlah jenis berani nak duduk sorang2x kat dapur tu..Dahlah dgr bunyi-bunyian yang menyeramkan. Pagi keesokannya pulak, bangun pukul 8.00pagi..Tu pun En. suami dah bising sebabnya kami kena bertolak ke rumah mak & abah untuk mengikuti acara korban...Apa2x pun, aku & suami sempat sampai kat sana sebelum lembu meon kami tu kena sembelih.

p/s: Meon sangat baik. Bila time dia nak kena sembelih, dia dgn rela hati merebahkan badan dia kat tanah..Puas orang masjid pujuk suruh dia bangun, xmahu bangunlah pulak..last-last meon tu kena angkat naik kat atas trolly, hehehe....Bertuah En Makzin dapat si Meon yang baik and xmeronta2 pun....

0 comments :

Post a Comment